Sällskapet De Gamlas Vänner

Härnösand

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2021

Huvudmän som avtackas vid årsmötet 27 april 2022

Styrelsen har under året haft följande sammansättning:

Ordinarie ledamöter: Ulla Öhman-Nilsson, ordf. Per Inge Björklund, v.ordf., Henry Höglund, kassaförvaltare, Sven-Arne Staflund, sekr., Lisbeth Nordle, Lars Rehnström, Jan Ola Nordin, Sig-Britt Ahl och Margareta Wänglund.

Suppleanter: Margit Viklund och Eva Forsberg (avled under året).

Revisor: PriceWaterhouseCoopers (PWC) med Mattias Eriksson som ansvarig revisor.

I AU (arbetsutskottet) har ingått Ulla Öhman-Nilsson, Per Inge Björklund, Henry Höglund, Lars Rehnström och Sven-Arne Staflund.

I BU (bankutskottet) har ingått Per Inge Björklund, Henry Höglund, Sven Arne Staflund och Margareta Wänglund. Ordförande Ulla Öhman-Nilsson kallas till varje möte.

Styrelsemöten

Styrelsen har under året haft ett konstituerande sammanträde samt hållit sju protokollförda styrelsesammanträden och 1 protokollfört arbetsutskottssammanträden. Kontinuerliga kontakter med Michael Svensk, Nordea som lämnat information och rapporter om det finansiella läget och hur det påverkar vår portfölj.

Kapitalförvaltare: Nordea.

Medlemmar per 2021-12-31

Huvudmän                    46

Styrelse                         11

Hedersmedlemmar        4

Seniormedlemmar        26

Summa medlemmar   87

Hemsida

www.dgvhsand.se

Verksamhet under året:

Musikhandledare

Inget nytt avtal har inte tecknats med Vuxenskolan.

Helgungdomar

De gamlas Vänner finansierar ett antal ungdomar mellan 15 och 18 år som arbetar under helger och lovdagar på olika boenden inom kommunen.

Även denna verksamhet har pausats p.g.a. besöksförbudet på boendena. Något nytt avtal har inte tecknats med kommunen.

Stipendier Vårdgymnasiet

Stipendier till ungdomar på Vårdgymnasiet delades ut i december.

Brunnsmusik

Ställdes in.

Livslustdagen

Ställdes in.

Högläsning för äldre

Det har inte varit möjligt att genomföra högläsning p.g.a. besöksförbudet.

Huvudmannaträff

Smittspridningen med Covid-19 minskade under höstens första månader så den 2 september kunde vi samla huvudmännen på Sankt Petri Logen för information och samkväm. Titti och Erling sjöng och spelade.

Aktivitetsrapporter – Äldreboenden 2021

Ängekyrkan

Ansvariga: Mayvor och Svante Hamberg, Ing-Marie Petersson, Inger Lundgren (avled under året) samt Lars Rehnström.

DGV:s aktiviteter blev inte vad som var tänkt för 2021. Avsikten var att mjukstarta med en träff på vårkanten när Covid läget skulle vara bättre, när så inte blev fallet så beslöts att avvakta till hösten. Vid arrangörsgruppens höstmöte beslöts att vi ordnar en träff innan jul, men Covid tog ny fart och vi kände oss inte trygga att köra i gång. För att göra något för våra besökare ordnades det med presentkort på Murberget restaurang som gällde för en lunch.

Församlingsgården

Ansvariga: Eva Forsberg (avled under året), Sigbritt Ahl, Lena Westerlund, Klaus Scholz, Kajsa Perstrand, Stig Norberg och Elisabeth Hallberg.

Pandemin gjorde att vi inte hade några gemensamma träffar under hela 2021.

Några veckor före jul skickade vi ut ett brev med ett presentkort på 100 kronor, Härnösandskortet, till våra måndagsgäster med en önskan om God Jul och Gott Nytt År.
Vi skrev också att vi hoppas komma i gång med verksamheten i början på 2022 och att det kommer en särskild inbjudan till detta.

Ängecenter

Ansvariga:Margit Viklund, Barbro Starrin, Majvor Norell, Margareta Wänglund, Maud Strömberg, Sven Arne Staflund, Sigbritt Ahl, Lena Vesterlund, Kajsa Perstrand, Catrine Rehnström, Gunnel Andersson-Wass och Berit Wiklund.

På grund av pandemin har tyvärr ingen verksamhet med boule kunnat genomföras. Under sommaren kunde vi träffas utomhus och den 30 juli kom Klas Norberg och underhöll och showade i sedvanlig stil. För att komma i stämning inför jul arrangerades 26 november adventskaffe med hembakat bröd av Margit Viklund (verkligen uppskattat) och Torkel Selin/Thomas Bergius spelade och sjöng julens vackra sånger. Samtliga traditionsenliga fester har ställts in under året och tyvärr verkar första delen av 2022 fortsätta på samma sätt.

Korttidsboendet Ugglan

Ansvariga: Sig-Britt Ahl, Barbro Starrin och Margit Viklund

Pandemin har satt stopp för besök på boendet men DGV har genom catering ändå försökt sätta guldkant på tillvaron genom att

1 april köptes tårtor och blommor till båda avdelningarna.

4/11 Ostbrickor med vin.

16/12 Jultallrikar med julmust och julöl samt en chokladbiskvi.

Vid de två sista tillfällena underhöll även Jarmo Nykyri med sång och gitarrspel.

Ädelhem

Ansvariga: Eva Pallin, Majvor Norell, Marianne Häggblom, Marianne Eckerman, Marianne Östman och Anita Andersson.

I februari spelade vi bingo med som vanligt upp till 25 deltagare, givetvis med avbrott med gott fika. Sedan följde pandemin men till påsken lämnade vi jättestora påskägg fyllda med massor av godis. Vi försökte lyxa till det med tårtor och godis ett antal ggr under vår/sommaren vilket verkligen uppskattades.

Under hösten åts surströmming på avd. och vi bidrog med nubbar ett antal ggr.

I november hade vi vårt första Bingospel för hösten. Det var stor uppslutning som vanligt och alla fick vinster. Jarmo Nykyri var också och spelade två ggr och han ger ju stor glädje åt alla. Efter önskemål från de boende bjöd vi på ostbricka med tillbehör och alla var jättenöjda. I början av december kom Öbackagänget och spelade och sjöng jullåtar som alla njöt av medan vi åt god tårta. Därefter kom Luciafirande och vi bidrog med gott saffransbröd och julkakor.

Brunnegården:

Ansvariga: Eva och Stig Sjöström, Margaretha Söderlund, Elisabeth Wiklund, Maritta Johansson (Barbro Starrin och Marie Agerbrink har också hjälpt oss några gånger under året)

År 2021 blev ännu ett år med pandemi. Våra besök på Brunnegården har varit begränsade. Under sommaren gjordes besöken utomhus och först i nov och dec. tilläts vi komma in i Samlingssalen. Endast två av oss fick vara där vid varje tillfälle och då med visir eller munskydd på. Vi har fixat med blomlådorna vid entrén, skänkt vinster till bingo, levererat tårtor till påskfirandet, glass och jordgubbar till sommarfesten, kakor till fikastunder och i augusti åts surströmming. I juni gjorde Brunnegården en mycket uppskattad utflykt till Västanå. Personalen och de boende fixade själva resan med färdtjänst. Vi i DGV hyrde ”Mjällåå Gåård” och levererade rostbiff och potatissallad från ICA Maxi. Marie Agerbrink från DGV var på plats och hjälpte personalen. Under juni, juli och aug, bjöd vi på musikunderhållning utomhus med Jarmo Nykyri, Chris o Berg och Klas Norberg.

I nov. kunde vi bjuda in boende till Samlingssalen för ett musikcafé med Jarmo Nykyri och den 10 dec blev det ”Nobelmingel” med snittar och bubbel. Vårt andra pandemi år på Brunnegården avslutades vid Vintersolståndet. Jarmo Nykyri sjöng julsånger i Samlingssalen och vi i DGV bjöd på glögg och pepparkakor. Sång och musik är alltid lika uppskattat.

Koltrasten

Ansvariga: Carin Lockner-Holmberg, Christina Sjödin, Berit Wiklund och Arne Holmberg.

Coronapandemin har under 2021 fortsatt att begränsa DGV:s verksamhet vid Koltrastens särskilda boende. En trevlig kontaktväg har då varit att följa de berättelser och bilder från det dagliga livet på boendet som Koltrasten har lagt upp på Facebook.

Verksamhetsåret inleddes i slutet av februari med en träff med enhetschefen på Koltrasten, Frida Norberg. Vi planerade då i stora drag för samarbetet under det kommande året. Vi tog bl. a upp några nya aktiviteter utomhus. På Alla hjärtans dag, 2021-02-14, bjöd DGV på rosa Prinsesstårta. I samband med det köpte vi även ett antal korsords- och pysseltidningar.

2021-03-17 ordnades Friluftsdag på Koltrasten. Korvgrillning, varm choklad och lite solsken. DGV bidrog med musikunderhållning med Jarmo Nykyri.

Till påsk köpte vi in en del påskpynt och – godis. Efter förslag från personalen köpte vi in små ägg så att man kunde aktivera sig med att ha ägg-jakt på avdelningarna.

Till Valborgsmässoafton bjöd DGV på bubbel, cider och jordgubbar. Under maj var det musikunderhållning utomhus med Chris O´berg vid två tillfällen som DGV anordnat. Eftersom det var utomhuskonserter så sken solen!

2021-06-02 var det Vårmarknad på Koltrasten. Personalen hade gjort i ordning bord på parkeringen för servering av våfflor och popcorn, förevisning av olika husdjur, servering av dryck med tilltugg av olika slag, både svenska och utländska. DGV ställde upp med ”knallar” som bemannade marknadsstånden, gräddade våfflor, ansvarade för tävlingar och lotterier inkl. vinster till chokladlotteriet. Och givetvis var det tur med vädret!

2021-07-30 bjöd DGV på smörgåstårta till lunch. På eftermiddagen hade vi engagerat Klas Norberg för musikunderhållning i solskenet på innergården. Det var en höjdardag!

I slutet av augusti var det dags för surströmmingsskiva. DGV köpte in alla nödvändiga ingredienser och tillbehör, inklusive nubbar till dem som önskade, och levererade till Koltrastens entré. Som vanligt under pandemin hade sedan respektive avdelning fest var för sig. Vi kunde efteråt se på Facebook att både fiskarna och det övriga uppskattades!

2021-10-22 kom Jarmo Nykyri till Koltrasten och hade en uppskattad musikunderhållning när han gick runt mellan avdelningarna och sjöng och hade trevligt småprat med de boende.

2021-12-13 började evenemanget på Koltrasten kl. 13 med uppträdande utomhus av Lucia med tärnor och stjärngossar från Kapellsbergs musikskola. Vi från DGV hade engagerat dem. Lite kyligt kändes det men alla var fullt påpälsade framför huvudentrén och sången var vacker och mycket stämningsfull. Efter Lucias besök var det Julmarknad på Parkeringen. Personalen hade ordnat med flertalet bord, varmkorv med bröd, kaffe och pepparkakor. DGV bidrog med glögg och ost. Julrenen Klaas (=häst) var på besök och blev omklappad. DGV:s marknadsknallar skötte servering, Julklappslotteri med vinster mm. Pga. olika anledningar var huvudmannagruppen decimerad denna dag men förstärkning hade tillkommit från andra huvudmän – fint att man kan hjälpas åt! Alla boende fick också en Julstrut med karameller. Trevligt att även några anhöriga till de boende var på besök.

Inför Julen köpte vi en del julpynt, bl. a små kaminer med fingerad brasa till de avdelningar som inte redan hade en sådan. Vi har fått spontan feed-back från personal att dessa är uppskattade av de boende och att det upplevts lugnande att vila ögonen på ”brasan”. Alla boende brukar få en julklapp från DGV, en mindre chokladask. Vi brukar efterfråga hur många boende som inte har några anhöriga eller av annan anledning inte förväntas få några paket. I år sände Tomten ett hårt och ett mjukt paket till dem, myssockar och dusch set.

Till nyårsfirandet köpte vi bubbel och cider, små ostar, jordgubbar och annat tilltugg. Blev fina bjudningar tillsammans med de godsaker som personalen gjorde i ordning och som vi kunnat se på bilderna på Facebook.

Huvudmannagruppen upplever att personal och boende med anhöriga på Koltrasten tycker att DGV bidrar med mycket positivt vilket ger ytterligare förutsättningar för att de boende ska uppleva trivsel och glädjestunder även om det emellanåt kräver mer arbete från personalen. Vi huvudmän upplever också att vi har ett gott samarbete och det gäller inte minst engagemang och stöd från enhetschefen.

Servicehuset Älandsbro

Ansvariga: Elisabeth Meander, Inger Lundgren (avled under året), Sonja Larsson, Lisbeth Nordle, Margit Nordlund och Monika Köhn.

Verksamheten under året har haltat en hel del för oss precis som för alla andra. Vi har ändå försökt visa att vi finns och att våra tankar finns hos dem genom att bjuda in till lite olika trevligheter. Under årets första månader med alla restriktioner som gällde ordnade vi div olika fikastunder. Vi såg till att de fick gott fikabröd, nykokt kaffe och andra sysselsättningar i form av bl. a pussel och tidningar vilka vi valde utifrån deras intressen som korsord, fiske, jakt men även lite kungligt skvaller. När så äntligen restriktionerna lättade kunde vi träffas och äta en mycket efterlängtad sommarlunch som vi hade beställt från Hotell Höga Kusten. En lunch som verkligen uppskattades och blev en riktig höjdpunkt för oss alla. Med löfte om att vi skulle återkomma till hösten önskade vi varandra en Glad Sommar och på snart återseende.

Hösten kom och med den, den traditionella surströmmingen. Helt enl. traditionen kom Sonja Ramström med sitt dragspel och glada humör och underhöll oss alla. I september kom också kyrkan in i verksamheten igen så då var det en dag till i månaden som förgyllde tillvaron för de boende. I samma månad, september, startades boulen upp. Oj oj oj så efterlängtat, att få vara med och tävla i någon form finns med oss hela livet, även bingospelet skapar en liten spänning. Gymnastiken har gått av stapeln varje måndag men boule och bingo har alternerat varannan tisdag. Vi har även fortsatt med vårt ”Fredagsmys” en fredag i månaden. Detta mys har bestått av lite gott att äta och dricka och även en hel del hjärngympa i form av frågesport, quiz och musik. Väldigt uppskattat och med otroligt mycket skratt och finurliga kommentarer. Luciafirandet fick en liten annan form för då hade ju smittspridningen börjat igen men tack och lov så fanns det en del fullvaccinerade, gråhåriga Lucior som gladeligen ställde upp för lite firande måste vi ändå unna oss.

Så hade vi då kommit till årets sista månad, en månad som mycket handlar om att äta och åt det gjorde vi. De ansvariga för boule och gymnastiken ordnade med härlig jultallrik som de beställt till alla på boendet som ville vara med. Vi satte punkt för året med lite bubbel och annat gott som man ju gör när man nått till årets sista dag och med en önskan om ett Gott slut och Gott Nytt År.

Älandsgården

Ansvariga: Lennart Moberg, Birgitta Arnström, Lena Nordin och Jan-Ola Nordin.

Med utgångspunkt från De Gamlas Vänners övergripande verksamhetsmål som säger att ”i praktisk handling sätta guldkant på tillvaron för våra äldre” samt med beaktande av gällande restriktioner beroende på Covid -19 pandemin har vi, undertecknade i samverkan med ledning och utsedda kontaktpersoner vid Älandsgården, genomfört en mängd olika aktiviteter för de boende. Vårt arbete har utgått från gjorda överenskommelser vid under året, tre genomförda planeringsmöten.

Utifrån en ”titt i backspegeln” framgår att tidigt i våras inköptes planteringsjord jämte fröer – blommor såväl som grönsaker – för att så tidigt som möjligt, i befintliga ”pallkragar”, kunna förbereda odlingssäsongen. Inför påsken inköptes vidare påsk tårtor samt blomstergrupper till de tre avdelningarna jämte till medarbetarnas personalrum.

Det veckovis genomförda Bingospelet inleddes så sakteliga redan under vårterminen och har sedan genomförts veckovis till de boendes stora uppskattning.

Relativt tidigt på försommaren – i pingst, ”hänryckningens tid” – bjöds de boende på musikunderhållning av Chris O berg som med sitt lysande pianospel fångade åhörarna – till max! Ja, t o m så att flera av de boende ”tog sig en svängom!” På Mors Dag, 30 maj bjöds återigen på härlig musik- och sångunderhållning, denna gång av ”Häggsjöborna”. Och givetvis bjöds de boende på kaffe & Morsdagstårta!

På självaste Midsommaraftonen bjöds de boende vid Älandsgården återigen på musikunderhållning – så även denna gång – av Chris O berg.

I högsommartid – onsdag 7 juli – genomfördes ett grillparty där De Gamlas Vänner stod för musik- och dryck. Den senare bestående av öl, vin resp. alkoholfri cider.

Höstterminen inleddes lördag 21 augusti med en trevlig- och mycket uppskattad surströmmingsskiva som inramades av trevlig musikunderhållning.

Under höstterminen då vi – till följd av en till viss mån, avklingad smittspridning – kunnat vistas inomhus har dels, musikunderhållning genomförts var tredje vecka med Jarmo Nykyri och/eller Chris O berg. Vidare har musikcaféer genomförts en gång per månad – söndagar – med servering av kaffe & tårta samt trevlig musikunderhållning med bl. a medverkan av Häggsjöborna. Detta gällde även söndag 14 november då Fars Dag firades.

Under hösten har även en ”sittgympagrupp” mötts, var tredje vecka under Jarmo Nykeris ledning. Mycket, mycket uppskattat!

”Lilla julafton” genomfördes lördag 11 december då vi, undertecknade -”De Gamlas Vänners julsånggrupp” förstärkt av Jarmo Nykeri – besökte resp. avdelning i samband med lunchen – julgröt- och skinksmörgås stod på menyn – för sång- och musikunderhållning jämte paketutdelning.

Avslutningsvis önskar vi tacka för förtroendet att vi under verksamhetsåret 2021 fått förtroendet att vara De Gamlas Vänners ”ambassadörer” vid Älandsgården. Stort tack!

Häggdånger

Ansvarig Solveig Hamrin.

Efter 1 ½ års uppehåll fick vi äntligen träffas till sopplunch i Häggdångers församlingshem igen. Det kändes spännande om några skulle våga sig ut efter all smittorisk. Intresset och längtan efter att få träffas var dock stor och ett 25 tal har slutit upp varje gång. Vi har haft 3 träffar under hösten, den första med älgjakts tema i sept. I okt medverkade Jarmo Nykyri med vacker sång och innan första advent hade vi jul tema med julgröt och flera som berättade frimodigt om dråpliga julminnen. Under våren räknar vi med att ha sammanlagt 5 träffar med pilgrimstema och en utflykt till Selångers pilgrimscenter. Även en mini-pilgrimsvandring finns i planeringen.

Högsjö

Ansvariga: Lisbeth Nordle, Henry och Gudrun Höglund, Per Inge Björklund,

Anette Birgersson och Elisabeth Sjöström.

Pandemin har satt sina spår i verksamheten och vi har inte kunnat vara närvarande men i samarbete med personalen har vi kunnat medverka till att sätta guldkant på tillvaron för de boende.

Den 16/2 bjöd vi på semlor och till påsk bjöd vi på öl, vin, påskägg och godis. Utemiljön är viktig och i juni köptes nya blomkrukor och blommor. Midsommar bjöds på tårta. September bjöds det på surströmming i december ordnades julfika.

Sammanfattat av Lisbeth Nordle

Härnögården

Ansvariga: Anita Andersson, Eva Pallin, Gudrun Höglund, Eva Fällgren, Sören Fällgren, Elisabeth Hallberg, Anette Birgersson

Under Pandemiåret 2021 har vi haft 8 olika aktiviteter. Dialog om önskemålen har skett via telefon med Ann från Härnögårdens personal. Hon har representerat de fem avdelningarna och vi har levererat smörgåstårtor, fika, dryck etc. vid ingången där personalen har mött upp. Allt har fungerat smidigt och klanderfritt.

På Alla Hjärtans Dag den 14 feb. köpte vi Prinsessbakelser dekorerade med små hjärtan.

Inför påsken inhandlades påskägg till samtliga boenden som fylldes med godis. En önskan från personalen var att de ville ha någon fin blomma till uteborden under våren när de kunde sitta ute och fika. Vi köpte penséer och ytterkrukor som de kunde dekorera sina utebord med.

Till Pingstafton önskades smörgåstårta och vin till tre avdelningar. Prinsesstårta och läsk till en avdelning och den femte avdelningen ville ha ”gofika” med läsk. Varje avdelning fick ett kort med en pingsthälsning från oss alla i arbetsgruppen som vi fäste på en flaska vilket uppskattades mycket.

Den 2 juli önskades en pizzakväll med vin och läsk. Personalen beställde själva familjepizzor från Östanbäckens pizzeria. Vin och läsk överlämnades som vanligt vid ingången.

Musikunderhållning har skett utomhus vid två tillfällen under sommaren den 9 juni och 21 juli. Underhållare har varit Cris O´`Berg som det svänger ordentligt om och det har varit mycket uppskattat

Vid två tillfällen under hösten underhöll Jarmo Nykyri inne på samtliga avdelningar och varje avdelning fikade var för sig. Den 12 okt. bjöds de boende på Windsorkaka och 30 nov. blev det adventsfika.

Stigsjö/Viksjö

Ansvariga: Birgitta Åberg, Marie Agerbrink och Margareta Wänglund.

På grund av Coronapandemin hade vi ingen verksamhet under våren 2021.

14 oktober träffades vi i Stigsjö församlingshem där Anders Hägg underhöll oss 22 med sång och musik. Vi serverade god smörgåstårta och äppelpaj med vaniljsås.

24 november hade vi en träff i Viksjö Folkets Hus där Kamal berättade om sin resa från Syrien till ett liv i Sverige som blind. Vi bjöd 38 lyssnare på ärtsoppa och punsch med efterföljande kaka och kaffe.

2 december var vi med samtalsgruppen i Viksjö. Vi bjöd på Janssons frestelse, saffranskaka och kaffe. Alla fick en julklapp och fick njuta av julmusik av kantor Stenlund.

8 december var vi hos daglediga i Stigsjö. Även där blev det Janssons frestelse till 18 damer och 2 herrar och till kaffet serverades struvor. Emma Ekebjörk spelade och ledde allsången med oss.

Sammanfattat av Birgitta Åberg

Hemtjänst Väst (tidigare Torsviksgruppen)

Ansvariga: Margareta Wänglund, Stig Sjöström, Elisabeth Sjöström, Klaus Scholz.

Ingen verksamhet under året.

Solbacken

Under året har vi nästan varje månad lämnat någon form av fika, tårtor eller smörgåstårtor. Eftersom de har delade avdelningar har det varit svårt med underhållning under året. I somras ordnade vi med blomkrukor utomhus via Wedins på begäran av föreståndaren.

Till Nobeldagen bjöd vi på smörgåstårtor med bubbel och till julen julklappar och underhållning av Jarmo Nykyri. Nyårsafton bubbel med tilltugg. Tråkigt nog har vi inte kunnat besöka dem under året. Corona!

Sammanfattat av Christina Sjödin.

Slutord

Trots att pandemin även påverkat DGV´s verksamhet under 2021 har alla grupper försökt att hitta lösningar som kunnat sätta Guldkant på de äldres tillvaro. Det är glädjande att se att så mycket har gjorts och att ni som huvudmän tillsammans med chefer och personal i kommunens äldrevård är så idérika. Vi hoppas att ni genom de sammanställningar som redovisas här kan inspirera varandra till nya aktiviteter för kommande år.

Styrelsen har under året haft regelbunden kontakt med representanter i kommunen för att få aktuellt läge angående pandemins utbredning och när de kan öppna upp för fler deltagare från DGV. Kommunen samverkar med Smittskyddet i länet och de har varit väldigt restriktiva allt med tanke på de äldres hälsa.

Jag vill tillsammans med styrelsen rikta ett varmt tack till er alla för 2021.

 

Ulla Öhman-Nilsson                                          Sven-Arne Staflund

Ordförande                                                       Sekreterare

Styrelsen

Styrelsen har under året haft följande sammansättning:

Ordinarie ledamöter: Ulla Öhman-Nilsson, ordf. Per Inge Björklund, v.ordf., Henry Höglund, kassaförvaltare, Sven-Arne Staflund, sekr., Lisbeth Nordle, Lars Rehnström, Jan Ola Nordin, Sig-Britt Ahl och Margareta Wänglund.

Suppleanter: Margit Viklund och Eva Forsberg (avled under året).

Revisor: PriceWaterhouseCoopers(PWC) med Mattias Eriksson som ansvarig revisor.

I AU (arbetsutskottet) har ingått Ulla Öhman-Nilsson, Per Inge Björklund, Henry Höglund, Lars Rehnström och Sven-Arne Staflund.

I BU (bankutskottet) har ingått Per Inge Björklund, Henry Höglund, Sven Arne Staflund och Margareta Wänglund. Ordförande Ulla Öhman-Nilsson kallas till varje möte.

Styrelsemöten

Styrelsen har under året haft ett konstituerande sammanträde samt hållit sju protokollförda styrelsesammanträden och 1 protokollfört arbetsutskottssammanträden. Kontinuerliga kontakter med Michael Svensk, Nordea som lämnat information och rapporter om det finansiella läget och hur det påverkar vår portfölj.

Kapitalförvaltare: Nordea.

Medlemmar per 2021-12-31

Huvudmän                    46

Styrelse                         11

Hedersmedlemmar        4

Seniormedlemmar        26

Summa medlemmar   87

Hemsida

www.dgvhsand.se

Verksamhet under året:

Musikhandledare

Inget nytt avtal har inte tecknats med Vuxenskolan.

Helgungdomar

De gamlas Vänner finansierar ett antal ungdomar mellan 15 och 18 år som arbetar under helger och lovdagar på olika boenden inom kommunen.

Även denna verksamhet har pausats p.g.a. besöksförbudet på boendena. Något nytt avtal har inte tecknats med kommunen.

Stipendier Vårdgymnasiet

Stipendier till ungdomar på Vårdgymnasiet delades ut i december.

Brunnsmusik

Ställdes in.

Livslustdagen

Ställdes in.

Högläsning för äldre

Det har inte varit möjligt att genomföra högläsning p.g.a. besöksförbudet.

Huvudmannaträff

Smittspridningen med Covid-19 minskade under höstens första månader så den 2 september kunde vi samla huvudmännen på Sankt Petri Logen för information och samkväm. Titti och Erling sjöng och spelade.

Aktivitetsrapporter – Äldreboenden 2021

Ängekyrkan

Ansvariga: Mayvor och Svante Hamberg, Ing-Marie Petersson, Inger Lundgren (avled under året) samt Lars Rehnström.

DGV:s aktiviteter blev inte vad som var tänkt för 2021. Avsikten var att mjukstarta med en träff på vårkanten när Covid läget skulle vara bättre, när så inte blev fallet så beslöts att avvakta till hösten. Vid arrangörsgruppens höstmöte beslöts att vi ordnar en träff innan jul, men Covid tog ny fart och vi kände oss inte trygga att köra i gång. För att göra något för våra besökare ordnades det med presentkort på Murberget restaurang som gällde för en lunch.

Församlingsgården

Ansvariga: Eva Forsberg (avled under året), Sigbritt Ahl, Lena Westerlund, Klaus Scholz, Kajsa Perstrand, Stig Norberg och Elisabeth Hallberg.

Pandemin gjorde att vi inte hade några gemensamma träffar under hela 2021.

Några veckor före jul skickade vi ut ett brev med ett presentkort på 100 kronor, Härnösandskortet, till våra måndagsgäster med en önskan om God Jul och Gott Nytt År.
Vi skrev också att vi hoppas komma i gång med verksamheten i början på 2022 och att det kommer en särskild inbjudan till detta.

Ängecenter

Ansvariga:Margit Viklund, Barbro Starrin, Majvor Norell, Margareta Wänglund, Maud Strömberg, Sven Arne Staflund, Sigbritt Ahl, Lena Vesterlund, Kajsa Perstrand, Catrine Rehnström, Gunnel Andersson-Wass och Berit Wiklund.

På grund av pandemin har tyvärr ingen verksamhet med boule kunnat genomföras. Under sommaren kunde vi träffas utomhus och den 30 juli kom Klas Norberg och underhöll och showade i sedvanlig stil. För att komma i stämning inför jul arrangerades 26 november adventskaffe med hembakat bröd av Margit Viklund (verkligen uppskattat) och Torkel Selin/Thomas Bergius spelade och sjöng julens vackra sånger. Samtliga traditionsenliga fester har ställts in under året och tyvärr verkar första delen av 2022 fortsätta på samma sätt.

Korttidsboendet Ugglan

Ansvariga: Sig-Britt Ahl, Barbro Starrin och Margit Viklund

Pandemin har satt stopp för besök på boendet men DGV har genom catering ändå försökt sätta guldkant på tillvaron genom att

1 april köptes tårtor och blommor till båda avdelningarna.

4/11 Ostbrickor med vin.

16/12 Jultallrikar med julmust och julöl samt en chokladbiskvi.

Vid de två sista tillfällena underhöll även Jarmo Nykyri med sång och gitarrspel.

 

Ädelhem

Ansvariga: Eva Pallin, Majvor Norell, Marianne Häggblom, Marianne Eckerman, Marianne Östman och Anita Andersson.

I februari spelade vi bingo med som vanligt upp till 25 deltagare, givetvis med avbrott med gott fika. Sedan följde pandemin men till påsken lämnade vi jättestora påskägg fyllda med massor av godis. Vi försökte lyxa till det med tårtor och godis ett antal ggr under vår/sommaren vilket verkligen uppskattades.

Under hösten åts surströmming på avd. och vi bidrog med nubbar ett antal ggr.

I november hade vi vårt första Bingospel för hösten. Det var stor uppslutning som vanligt och alla fick vinster. Jarmo Nykyri var också och spelade två ggr och han ger ju stor glädje åt alla. Efter önskemål från de boende bjöd vi på ostbricka med tillbehör och alla var jättenöjda. I början av december kom Öbackagänget och spelade och sjöng jullåtar som alla njöt av medan vi åt god tårta. Därefter kom Luciafirande och vi bidrog med gott saffransbröd och julkakor.

Brunnegården:

Ansvariga: Eva och Stig Sjöström, Margaretha Söderlund, Elisabeth Wiklund, Maritta Johansson (Barbro Starrin och Marie Agerbrink har också hjälpt oss några gånger under året)

År 2021 blev ännu ett år med pandemi. Våra besök på Brunnegården har varit begränsade. Under sommaren gjordes besöken utomhus och först i nov och dec. tilläts vi komma in i Samlingssalen. Endast två av oss fick vara där vid varje tillfälle och då med visir eller munskydd på. Vi har fixat med blomlådorna vid entrén, skänkt vinster till bingo, levererat tårtor till påskfirandet, glass och jordgubbar till sommarfesten, kakor till fikastunder och i augusti åts surströmming. I juni gjorde Brunnegården en mycket uppskattad utflykt till Västanå. Personalen och de boende fixade själva resan med färdtjänst. Vi i DGV hyrde ”Mjällåå Gåård” och levererade rostbiff och potatissallad från ICA Maxi. Marie Agerbrink från DGV var på plats och hjälpte personalen. Under juni, juli och aug, bjöd vi på musikunderhållning utomhus med Jarmo Nykyri, Chris o Berg och Klas Norberg.

I nov. kunde vi bjuda in boende till Samlingssalen för ett musikcafé med Jarmo Nykyri och den 10 dec blev det ”Nobelmingel” med snittar och bubbel. Vårt andra pandemi år på Brunnegården avslutades vid Vintersolståndet. Jarmo Nykyri sjöng julsånger i Samlingssalen och vi i DGV bjöd på glögg och pepparkakor. Sång och musik är alltid lika uppskattat.

Koltrasten

Ansvariga: Carin Lockner-Holmberg, Christina Sjödin, Berit Wiklund och Arne Holmberg.

Coronapandemin har under 2021 fortsatt att begränsa DGV:s verksamhet vid Koltrastens särskilda boende. En trevlig kontaktväg har då varit att följa de berättelser och bilder från det dagliga livet på boendet som Koltrasten har lagt upp på Facebook.

Verksamhetsåret inleddes i slutet av februari med en träff med enhetschefen på Koltrasten, Frida Norberg. Vi planerade då i stora drag för samarbetet under det kommande året. Vi tog bl. a upp några nya aktiviteter utomhus. På Alla hjärtans dag, 2021-02-14, bjöd DGV på rosa Prinsesstårta. I samband med det köpte vi även ett antal korsords- och pysseltidningar.

2021-03-17 ordnades Friluftsdag på Koltrasten. Korvgrillning, varm choklad och lite solsken. DGV bidrog med musikunderhållning med Jarmo Nykyri.

Till påsk köpte vi in en del påskpynt och – godis. Efter förslag från personalen köpte vi in små ägg så att man kunde aktivera sig med att ha ägg-jakt på avdelningarna.

Till Valborgsmässoafton bjöd DGV på bubbel, cider och jordgubbar. Under maj var det musikunderhållning utomhus med Chris O´berg vid två tillfällen som DGV anordnat. Eftersom det var utomhuskonserter så sken solen!

2021-06-02 var det Vårmarknad på Koltrasten. Personalen hade gjort i ordning bord på parkeringen för servering av våfflor och popcorn, förevisning av olika husdjur, servering av dryck med tilltugg av olika slag, både svenska och utländska. DGV ställde upp med ”knallar” som bemannade marknadsstånden, gräddade våfflor, ansvarade för tävlingar och lotterier inkl. vinster till chokladlotteriet. Och givetvis var det tur med vädret!

2021-07-30 bjöd DGV på smörgåstårta till lunch. På eftermiddagen hade vi engagerat Klas Norberg för musikunderhållning i solskenet på innergården. Det var en höjdardag!

I slutet av augusti var det dags för surströmmingsskiva. DGV köpte in alla nödvändiga ingredienser och tillbehör, inklusive nubbar till dem som önskade, och levererade till Koltrastens entré. Som vanligt under pandemin hade sedan respektive avdelning fest var för sig. Vi kunde efteråt se på Facebook att både fiskarna och det övriga uppskattades!

2021-10-22 kom Jarmo Nykyri till Koltrasten och hade en uppskattad musikunderhållning när han gick runt mellan avdelningarna och sjöng och hade trevligt småprat med de boende.

2021-12-13 började evenemanget på Koltrasten kl. 13 med uppträdande utomhus av Lucia med tärnor och stjärngossar från Kapellsbergs musikskola. Vi från DGV hade engagerat dem. Lite kyligt kändes det men alla var fullt påpälsade framför huvudentrén och sången var vacker och mycket stämningsfull. Efter Lucias besök var det Julmarknad på Parkeringen. Personalen hade ordnat med flertalet bord, varmkorv med bröd, kaffe och pepparkakor. DGV bidrog med glögg och ost. Julrenen Klaas (=häst) var på besök och blev omklappad. DGV:s marknadsknallar skötte servering, Julklappslotteri med vinster mm. Pga. olika anledningar var huvudmannagruppen decimerad denna dag men förstärkning hade tillkommit från andra huvudmän – fint att man kan hjälpas åt! Alla boende fick också en Julstrut med karameller. Trevligt att även några anhöriga till de boende var på besök.

Inför Julen köpte vi en del julpynt, bl. a små kaminer med fingerad brasa till de avdelningar som inte redan hade en sådan. Vi har fått spontan feed-back från personal att dessa är uppskattade av de boende och att det upplevts lugnande att vila ögonen på ”brasan”. Alla boende brukar få en julklapp från DGV, en mindre chokladask. Vi brukar efterfråga hur många boende som inte har några anhöriga eller av annan anledning inte förväntas få några paket. I år sände Tomten ett hårt och ett mjukt paket till dem, myssockar och dusch set.

Till nyårsfirandet köpte vi bubbel och cider, små ostar, jordgubbar och annat tilltugg. Blev fina bjudningar tillsammans med de godsaker som personalen gjorde i ordning och som vi kunnat se på bilderna på Facebook.

Huvudmannagruppen upplever att personal och boende med anhöriga på Koltrasten tycker att DGV bidrar med mycket positivt vilket ger ytterligare förutsättningar för att de boende ska uppleva trivsel och glädjestunder även om det emellanåt kräver mer arbete från personalen. Vi huvudmän upplever också att vi har ett gott samarbete och det gäller inte minst engagemang och stöd från enhetschefen.

Servicehuset Älandsbro

Ansvariga: Elisabeth Meander, Inger Lundgren (avled under året), Sonja Larsson, Lisbeth Nordle, Margit Nordlund och Monika Köhn.

Verksamheten under året har haltat en hel del för oss precis som för alla andra. Vi har ändå försökt visa att vi finns och att våra tankar finns hos dem genom att bjuda in till lite olika trevligheter. Under årets första månader med alla restriktioner som gällde ordnade vi div olika fikastunder. Vi såg till att de fick gott fikabröd, nykokt kaffe och andra sysselsättningar i form av bl. a pussel och tidningar vilka vi valde utifrån deras intressen som korsord, fiske, jakt men även lite kungligt skvaller. När så äntligen restriktionerna lättade kunde vi träffas och äta en mycket efterlängtad sommarlunch som vi hade beställt från Hotell Höga Kusten. En lunch som verkligen uppskattades och blev en riktig höjdpunkt för oss alla. Med löfte om att vi skulle återkomma till hösten önskade vi varandra en Glad Sommar och på snart återseende.

Hösten kom och med den, den traditionella surströmmingen. Helt enl. traditionen kom Sonja Ramström med sitt dragspel och glada humör och underhöll oss alla. I september kom också kyrkan in i verksamheten igen så då var det en dag till i månaden som förgyllde tillvaron för de boende. I samma månad, september, startades boulen upp. Oj oj oj så efterlängtat, att få vara med och tävla i någon form finns med oss hela livet, även bingospelet skapar en liten spänning. Gymnastiken har gått av stapeln varje måndag men boule och bingo har alternerat varannan tisdag. Vi har även fortsatt med vårt ”Fredagsmys” en fredag i månaden. Detta mys har bestått av lite gott att äta och dricka och även en hel del hjärngympa i form av frågesport, quiz och musik. Väldigt uppskattat och med otroligt mycket skratt och finurliga kommentarer. Luciafirandet fick en liten annan form för då hade ju smittspridningen börjat igen men tack och lov så fanns det en del fullvaccinerade, gråhåriga Lucior som gladeligen ställde upp för lite firande måste vi ändå unna oss.

Så hade vi då kommit till årets sista månad, en månad som mycket handlar om att äta och åt det gjorde vi. De ansvariga för boule och gymnastiken ordnade med härlig jultallrik som de beställt till alla på boendet som ville vara med. Vi satte punkt för året med lite bubbel och annat gott som man ju gör när man nått till årets sista dag och med en önskan om ett Gott slut och Gott Nytt År.

Älandsgården

Ansvariga: Lennart Moberg, Birgitta Arnström, Lena Nordin och Jan-Ola Nordin.

Med utgångspunkt från De Gamlas Vänners övergripande verksamhetsmål som säger att ”i praktisk handling sätta guldkant på tillvaron för våra äldre” samt med beaktande av gällande restriktioner beroende på Covid -19 pandemin har vi, undertecknade i samverkan med ledning och utsedda kontaktpersoner vid Älandsgården, genomfört en mängd olika aktiviteter för de boende. Vårt arbete har utgått från gjorda överenskommelser vid under året, tre genomförda planeringsmöten.

Utifrån en ”titt i backspegeln” framgår att tidigt i våras inköptes planteringsjord jämte fröer – blommor såväl som grönsaker – för att så tidigt som möjligt, i befintliga ”pallkragar”, kunna förbereda odlingssäsongen. Inför påsken inköptes vidare påsk tårtor samt blomstergrupper till de tre avdelningarna jämte till medarbetarnas personalrum.

Det veckovis genomförda Bingospelet inleddes så sakteliga redan under vårterminen och har sedan genomförts veckovis till de boendes stora uppskattning.

Relativt tidigt på försommaren – i pingst, ”hänryckningens tid” – bjöds de boende på musikunderhållning av Chris O berg som med sitt lysande pianospel fångade åhörarna – till max! Ja, t o m så att flera av de boende ”tog sig en svängom!” På Mors Dag, 30 maj bjöds återigen på härlig musik- och sångunderhållning, denna gång av ”Häggsjöborna”. Och givetvis bjöds de boende på kaffe & Morsdagstårta!

På självaste Midsommaraftonen bjöds de boende vid Älandsgården återigen på musikunderhållning – så även denna gång – av Chris O berg.

I högsommartid – onsdag 7 juli – genomfördes ett grillparty där De Gamlas Vänner stod för musik- och dryck. Den senare bestående av öl, vin resp. alkoholfri cider.

Höstterminen inleddes lördag 21 augusti med en trevlig- och mycket uppskattad surströmmingsskiva som inramades av trevlig musikunderhållning.

Under höstterminen då vi – till följd av en till viss mån, avklingad smittspridning – kunnat vistas inomhus har dels, musikunderhållning genomförts var tredje vecka med Jarmo Nykyri och/eller Chris O berg. Vidare har musikcaféer genomförts en gång per månad – söndagar – med servering av kaffe & tårta samt trevlig musikunderhållning med bl. a medverkan av Häggsjöborna. Detta gällde även söndag 14 november då Fars Dag firades.

Under hösten har även en ”sittgympagrupp” mötts, var tredje vecka under Jarmo Nykeris ledning. Mycket, mycket uppskattat!

”Lilla julafton” genomfördes lördag 11 december då vi, undertecknade -”De Gamlas Vänners julsånggrupp” förstärkt av Jarmo Nykeri – besökte resp. avdelning i samband med lunchen – julgröt- och skinksmörgås stod på menyn – för sång- och musikunderhållning jämte paketutdelning.

Avslutningsvis önskar vi tacka för förtroendet att vi under verksamhetsåret 2021 fått förtroendet att vara De Gamlas Vänners ”ambassadörer” vid Älandsgården. Stort tack!

Häggdånger

Ansvarig Solveig Hamrin.

Efter 1 ½ års uppehåll fick vi äntligen träffas till sopplunch i Häggdångers församlingshem igen. Det kändes spännande om några skulle våga sig ut efter all smittorisk. Intresset och längtan efter att få träffas var dock stor och ett 25 tal har slutit upp varje gång. Vi har haft 3 träffar under hösten, den första med älgjakts tema i sept. I okt medverkade Jarmo Nykyri med vacker sång och innan första advent hade vi jul tema med julgröt och flera som berättade frimodigt om dråpliga julminnen. Under våren räknar vi med att ha sammanlagt 5 träffar med pilgrimstema och en utflykt till Selångers pilgrimscenter. Även en mini-pilgrimsvandring finns i planeringen.

Högsjö

Ansvariga: Lisbeth Nordle, Henry och Gudrun Höglund, Per Inge Björklund, Anette Birgersson och Elisabeth Sjöström.

Pandemin har satt sina spår i verksamheten och vi har inte kunnat vara närvarande men i samarbete med personalen har vi kunnat medverka till att sätta guldkant på tillvaron för de boende.

Den 16/2 bjöd vi på semlor och till påsk bjöd vi på öl, vin, påskägg och godis. Utemiljön är viktig och i juni köptes nya blomkrukor och blommor. Midsommar bjöds på tårta. September bjöds det på surströmming i december ordnades julfika.

Sammanfattat av Lisbeth Nordle

Härnögården

Ansvariga: Anita Andersson, Eva Pallin, Gudrun Höglund, Eva Fällgren, Sören Fällgren, Elisabeth Hallberg, Anette Birgersson

Under Pandemiåret 2021 har vi haft 8 olika aktiviteter. Dialog om önskemålen har skett via telefon med Ann från Härnögårdens personal. Hon har representerat de fem avdelningarna och vi har levererat smörgåstårtor, fika, dryck etc. vid ingången där personalen har mött upp. Allt har fungerat smidigt och klanderfritt.

På Alla Hjärtans Dag den 14 feb. köpte vi Prinsessbakelser dekorerade med små hjärtan.

Inför påsken inhandlades påskägg till samtliga boenden som fylldes med godis. En önskan från personalen var att de ville ha någon fin blomma till uteborden under våren när de kunde sitta ute och fika. Vi köpte penséer och ytterkrukor som de kunde dekorera sina utebord med.

Till Pingstafton önskades smörgåstårta och vin till tre avdelningar. Prinsesstårta och läsk till en avdelning och den femte avdelningen ville ha ”gofika” med läsk. Varje avdelning fick ett kort med en pingsthälsning från oss alla i arbetsgruppen som vi fäste på en flaska vilket uppskattades mycket.

Den 2 juli önskades en pizzakväll med vin och läsk. Personalen beställde själva familjepizzor från Östanbäckens pizzeria. Vin och läsk överlämnades som vanligt vid ingången.

Musikunderhållning har skett utomhus vid två tillfällen under sommaren den 9 juni och 21 juli. Underhållare har varit Cris O´`Berg som det svänger ordentligt om och det har varit mycket uppskattat

Vid två tillfällen under hösten underhöll Jarmo Nykyri inne på samtliga avdelningar och varje avdelning fikade var för sig. Den 12 okt. bjöds de boende på Windsorkaka och 30 nov. blev det adventsfika.

Stigsjö/Viksjö

Ansvariga: Birgitta Åberg, Marie Agerbrink och Margareta Wänglund.

På grund av Coronapandemin hade vi ingen verksamhet under våren 2021.

14 oktober träffades vi i Stigsjö församlingshem där Anders Hägg underhöll oss 22 med sång och musik. Vi serverade god smörgåstårta och äppelpaj med vaniljsås.

24 november hade vi en träff i Viksjö Folkets Hus där Kamal berättade om sin resa från Syrien till ett liv i Sverige som blind. Vi bjöd 38 lyssnare på ärtsoppa och punsch med efterföljande kaka och kaffe.

2 december var vi med samtalsgruppen i Viksjö. Vi bjöd på Janssons frestelse, saffranskaka och kaffe. Alla fick en julklapp och fick njuta av julmusik av kantor Stenlund.

8 december var vi hos daglediga i Stigsjö. Även där blev det Janssons frestelse till 18 damer och 2 herrar och till kaffet serverades struvor. Emma Ekebjörk spelade och ledde allsången med oss.

Sammanfattat av Birgitta Åberg

Hemtjänst Väst (tidigare Torsviksgruppen)

Ansvariga: Margareta Wänglund, Stig Sjöström, Elisabeth Sjöström, Klaus Scholz.

Ingen verksamhet under året.

Solbacken

Under året har vi nästan varje månad lämnat någon form av fika, tårtor eller smörgåstårtor. Eftersom de har delade avdelningar har det varit svårt med underhållning under året. I somras ordnade vi med blomkrukor utomhus via Wedins på begäran av föreståndaren.

Till Nobeldagen bjöd vi på smörgåstårtor med bubbel och till julen julklappar och underhållning av Jarmo Nykyri. Nyårsafton bubbel med tilltugg. Tråkigt nog har vi inte kunnat besöka dem under året. Corona!

Sammanfattat av Christina Sjödin.

Slutord

Trots att pandemin även påverkat DGV´s verksamhet under 2021 har alla grupper försökt att hitta lösningar som kunnat sätta Guldkant på de äldres tillvaro. Det är glädjande att se att så mycket har gjorts och att ni som huvudmän tillsammans med chefer och personal i kommunens äldrevård är så idérika. Vi hoppas att ni genom de sammanställningar som redovisas här kan inspirera varandra till nya aktiviteter för kommande år.

Styrelsen har under året haft regelbunden kontakt med representanter i kommunen för att få aktuellt läge angående pandemins utbredning och när de kan öppna upp för fler deltagare från DGV. Kommunen samverkar med Smittskyddet i länet och de har varit väldigt restriktiva allt med tanke på de äldres hälsa.

Jag vill tillsammans med styrelsen rikta ett varmt tack till er alla för 2021.

 

Ulla Öhman-Nilsson                                          Sven-Arne Staflund

Ordförande                                                        Sekreterare