Sällskapet De Gamlas Vänner

Härnösand

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2023

Styrelsen
Styrelsen har under året haft följande sammansättning:

Ordinarie ledamöter:
Ulla Öhman-Nilsson ordf, Per Inge Björklund v.ordf, Henry Höglund kassaförvaltare, Lennart Moberg sekr, Sven-Arne Staflund,

Sig-Britt Ahl, Lars Rehnström, Jan-Ola Nordin, Kajsa Perstrand

Suppleanter:
Gunnel Andersson-Wass, Tommy Berglund

Styrelsens konstituering

Ordförande                         Ulla Öhman-Nilsson, vald på årsmötet

Vice ordförande                 Per Inge Björklund

Sekreterare                         Lennart Moberg

Kassaförvaltare                  Henry Höglund

Revisor:
Price Waterhouse Coopers (PWC) med Mattias Eriksson som ansvarig revisor.

AU (arbetsutskottet): Ulla Öhman-Nilsson, Per Inge Björklund, Henry Höglund och Lennart Moberg

BU (bankutskottet) motsvarande AU

Styrelsemöten

Styrelsen har under året haft ett konstituerande sammanträde samt hållit sju protokollförda styrelsesammanträden. Kontinuerliga kontakter med Michael Svensk, Nordea som lämnat information och rapporter om det finansiella läget och hur det påverkar vår portfölj. Michael Svensk inbjöds även till styrelsemötet i december för en fördjupad dialog.

Kapitalförvaltare: Nordea

Medlemmar per 2023-12-31

Huvudmän                          62 personer
Hedersmedlemmar                3 personer
Seniormedlemmar             41 personer
Summa medlemmar        106 personer

Hemsida
Hemsidan www.dgvhsand.se den nya hemsidan lades ut/publicerades 3 maj 2023 och har fram till 31 december 2023 haft 1021 unika besökare.

Verksamhet under året

Helg/sommarungdomar

De Gamlas vänner har genom avtal med kommunen finansierat ett antal ungdomar mellan 15 och 18 år som arbetat under helger och lovdagar på olika äldreboenden och kiosker inom kommunen.

Brunnsmusik

Söndagen den 11 juni genomfördes den traditionsenliga Brunnsmusiken för Härnösands pensionärer på Sankt Petri Logen. Vi tog emot ca 200 glada gäster och bjöd på kaffe med punsch och kakor. Vi som stod för servicen tillsammans med Logens personal gjorde vårt bästa för att se till att kaffekannorna var fyllda och att gästerna trivdes.

Björn Hedström och Öbacka Sextett underhöll i två timmar och gästerna deltog med allsång i ett trevligt och uppskattat arrangemang.

Högläsning för äldre genom Vuxenskolan

De Gamlas vänner tecknade ett avtal med Vuxenskolan för Högläsning under 2023. I början av året var det tre högläsare i Härnösand. Vuxenskolan anordnade i samråd med DGV en utbildningsdag för Högläsare i april. Tolv personer deltog i utbildningsdagen men endast fem av dem valde att började läsa. Röda Korset hade uppmärksammat vår utbildning och eftersom de har ett uppdrag att möta ensamma äldre fick vi genom dem kontakt med flera intresserade volontärer.

Idag är det sju volontärer, de volontärer som läser på Koltrasten och Artillerigatan SÄBO går två och två. Två Högläsare har läst för DGV under många år. Den ena har haft 15-tal högläsningar 2023, och den andra har haft tre boenden varje vecka och därmed genomfört 70% av alla högläsningar 2023. Han är mycket efterfrågad och populär då han förutom att läsa även sjunger och spelar gitarr. Aktiviteten är mycket uppskattad bland de äldre.

Anhörigcenter

Ekonomiskt bidrag har lämnats till Anhörigcenter för träffar som de ordnar för anhöriga till personer med demenssjukdom och till de som förlorat en anhörig.

Riksförbundet för Social o Mental Hälsa (RSMH)

Ekonomiskt bidrag har lämnats till RSMHs aktiviteter i Härnösand.

Stipendier KomVux

Ett bidrag till studieintresserade vid Kom Vux omvårdnadsutbildning har lämnats.

Verksamhetsuppföljning 2023 – huvudmannagrupperna

A –   Artillerigatan Verksamhetsberättelse

DGV ” De Gamlas Vänner sätter ”guldkant på tillvaron” för de boende på Artillerigatan!

Trots avsaknad av en vettig samlingslokal på Artillerigatan lämpad för gemensamma aktiviteter har vi tre från DGV., De Gamlas Vänner i samråd med enhetscheferna och deras medarbetare genomfört ett variationsrikt ”program” under verksamhetsåret 2023 där fokus har varit:

Att ”sätta guldkant på tillvaron” för de boende/gästerna på Artillerigatans tre enheter dvs.
Demensenhetens två avdelningar, Kortidsenhetens två avdelningar resp. dagverksamheten ”Lupinen”:

En ”titt i backspegeln” visar på exempelvis följande aktiviteter vilka genomförts under det nu gångna verksamhetsåret….

Bingo där vi bistått med bingopriser.

Högläsning där vi genom samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan medverkat till att denna aktivitet vidgats till att nu omfatta Artillerigatans samtliga enheter.

”Speciella arrangemang” som exempelvis:

 Alla hjärtans dag då vi bjöd på askar med hjärtformade geléhallon

 Påsk då ”Påskharen” delade ut stooora påskägg fyllda med godis till samtliga enheter

 Valborgsmässoafton då det bjöds på ”bubbel”/alkoholfri cider och chips jämte godis.

 Morsdag då vi bjöd på Mors dagstårta.

 Midsommar då vi bjöd på jordgubbar och grädde

 Surströmming 23 augusti då en ”hejdundrande” ”Surströmmingsskiva” genomfördes på

Artillerigatans uteplats med bl a sång- och musikunderhållning av Jarmo Nykyri och Chris Oberg

 Ostbricka med cider bjöd vi på som ”Fredagsmys”, en fredag under senhösten.

 ”Jul, jul strålande jul”, 6 december med servering av julmust, frukt och godis på menyn samt därtill sång- och musikmedverkan av Jarmo Nykyri och Chris Oberg.

Sång och musik…

Under året har en mängd uppskattade sång- och musikarrangemang genomförts, dels enhetsvis och dels, gemensamt på avd. 5 som i nuläget fått tjänstgöra som ”Samlingslokal” med bland annat Jarmo Nykyri, Ulf Järnankar, Chris O’berg, ”Öbackagänget” samt Annika Östman som framförde sånger av/om Edith Piaf som medverkande.

Avslutningsvis….

Stort tack för förtroendet av att fått vara DGV:s, De Gamlas Vänners ”ambassadörer” under ännu ett verksamhetsår! Nu ser vi framåt mot ännu ett spännande verksamhetsår 2024 i uppdraget att ”sätta guldkant på tillvaron” för de boende/gästerna på Artillerigatan!

Eva Eriksson Tarja Lindholm Lennart Moberg

B —   Brunnegården Verksamhetsberättelse
Under året har vi på Brunnegården spelat bingo, haft bildvisning, pyssel och sittgymnastik.

Vårkalas med jordgubbar och glass – höstfest med surströmming.
Lucia, pepparkaksbak och flertal gånger musik. I stort sett har vi bjudit på fika varje gång.

Vi har även skött dekoration med blommor utanför entrén.

Barbro Starrin Margaretha Söderlund Margareta Byström Elisabeth Wiklund

Gun-Marie Malmsten Marie Agebrink   

F — Församlingsgården Verksamhetsberättelse

Vi har genomfört åtta träffar under 2023, fem på våren och tre på hösten. Träffarna har varit välbesökta. Vi har tagit in 15 nya deltagare under 2023 och utökat gruppen till 69 stycken. Fortfarande har vi ett 10-tal namn på vår väntelista.

Vi har under det här året försökt bredda verksamheten till att även innehålla information som kan vara till nytta för våra deltagare. Således har vi haft besök från polisen som informerat om hur vi ska hantera/bemöta bedrägeriförsök.

Vidare har Räddningstjänsten informerat om hur vi ska hantera situationer som kan uppkomma i hemmet pga ”glömda” ljus mm.

Vid övriga träffar har det bjudits på musik- och sångunderhållning där vi även prövade musikquiz för första gången vilket uppskattades.

Våra träffar avslutas alltid med att våra deltagare bjuds på en bit mat samt kaffe med kaka. Vi i ”personalen” uppfattar att den samvaron – att få sitta och äta tillsammans med andra uppskattas särskilt mycket.

Gunnel Andersson-Wass  Elisabeth Hallberg Stig Norberg Kajsa Perstrand Klaus Scholz  Ninna Lundberg

H –   Häggdånger Församlingshem Verksamhetsberättelse

I samarbete med Svenska kyrkan har DGV anordnat soppluncher med olika program 1/g i månaden. 4 tillfällen under våren och 3 tillfällen under hösten

I februari medverkade Yvonne Östman med ett varierat program om ”kärlek”-vackert och stämningsfullt med sång och tankar.

I maj tog Torkel Sehlin tillsammans med Thomas Bergius ton. Mycket uppskattat och välbesökt.

Uppstarten för hösten blev en 80-årsfest med särskilt inbjudna jubilarer. Soppa och tårta.

De trogna besökarna är också duktiga själva att komma med berättelser och egna historier. I snitt har 20-25 besökare kommit vid varje träff. Det är en uppskattad verksamhet som mottas tacksamt i bygden.

Solveig Hamrin  

H –   Härnögården   S –  Solbrännan Verksamhetsberättelse

De fem Boendeavdelningarna vill fortsättningsvis inte samköra underhållning och aktiviteter med Solbrännan i Samlingssalen, det blir för många personer där samtidigt. De fortsätter med aktiviteter som under Pandemin på varje avdelning.

Till Alla Hjärtans Dag köpte vi choklad, geléhallon fina servetter och blommor, en Kaloche till varje avdelning. Till foajén där personer från Solbrännan ofta träffas, köper vi två Kaloche, choklad, geléhallon och ett kort med hälsning från oss i DGV.

Fettisdag 21/2 var Solbränna inbjuden till härlig sång och musik av Torkel Selin och Tomas Bergius i samlingssalen, vi bjöd på kaffe och semlor. De boende åt sina semlor och kaffe på sina respektive avdelningar.

Pubafton den 20 april kvällstid, Solbrännan var inbjuden på fläskkarré, potatissallad, öl och bordsvatten. Underhållning av svängiga Öbackagänget

April, inköp av penséer som dekoration på avdelningarnas utebord.

Maj inköp av olika fröer till blommor, grönsaker och jord som personalen planterar tillsammans med de boende och det blev riklig skörd av grönsakerna.

Maj den 23/5 var det tårta och kaffe och musikunderhållning av Bert Vallin på dragspel och Anders Boström gitarr och sång.

I september inbjöds Solbrännan till svängig musik och sång av Cris o Berg och vi bjöd på källarfranska med ost och skinka samt kaffe.

Boendeavdelningarna hade pizzaafton i september de beställde själva familjepizzor efter olika smak och vi levererade läsk.

November hade Bertil Lundin ett mycket trevligt Musikquiz och vi bjöd på köttsoppa, bröd och dryck från Fredde`s, kaffe och kaka.

13 december kom Lucia på besök. Det var elever från sex klasser från Brännaskolan som medverkade, totalt 20 barn som underhöll med luciasång och julvisor. Vi bjöd på kaffe med saffransbröd och pepparkakor. Barnen ville ha godis detta år och de får varsin påse med lösgodis som blev mycket uppskattat. De fem boendeavdelningarna bjöds även de på Saffransbröd inne på respektive avdelning.

I julveckan fick varje avdelning och foajén en inslagen chokladask i julpapper och ett kort från oss i DGV. Även kioskpersonalen fick en chokladkartong som tack för hjälpen med kaffekokning.

Boendeavdelningarna har gemensamt söndagsfika en gång i månaden med start på Trettondagen 6/1 då samtliga avdelningar bjöds på smörgåstårta. Vi turades om att köpa och leverera fikabröd vid ytterligare 6 ggr i januari till juni på söndagar. De två sista gångerna i maj och juni önskades det lite ovanliga frukter så att de boende skulle få bekanta sig med exotiska frukter.

Boendeavdelningarna spelar även Bingo en gång i veckan med pris till tre vinnare varje gång och det sköter personalen själv. De önskar endast choklad i pris och vi köper och leverera chokladpriserna varannan månad.

Vid sex tillfällen under året har alla avdelningarna träffats i Samlingssalen och blivet underhållen av Jarmo Nykyri med sång och rörelse som är mycket uppskattat med många deltagande.

Anita Andersson, Anette Birgersson, Gudrun Höglund, Eva Fällgren, Sören Fällgren, Elisabeth Hallberg, (Kristina Viklund från hösten-23)

H –   Högsjögården Verksamhetsberättelse

Då vi tillträdde i maj månad vet vi inte så mycket om vad som hände innan dess, vi vet att det bjöds på semlor och underhållning på fettisdagen samt tårta och blommor till påsk.

Våren nalkades när vi började och när vi hade vårt första möte med personalen undrade dom om vi kunde hjälpa till med ett parasoll och en förvaringslåda till dynorna samt blommor jord så att dom kunde plantera och sedan njuta av alla blommor och dofter under sommaren, det tyckte vi var en utmärkt idé så vi köpte in och levererade.

Det fanns även några som var sugen på att fiska så vi gick hem och letade reda på några spön och en håv som vi kunde skänka bort.

I början på juni ordnade vi så att dom fick besök av några amerikanska bilar en new yorker, en Cadillac och en Oldsmobile alla från i slutet av 50-talet och alla som ville och kunde fick en åktur, det var mycket uppskattat och födde många glada minnen.

Till midsommar blev det jordgubbstårta och fin underhållning av Chris O Berg.

Då var det augusti och dags för surströmming med alla tillbehör och naturligtvis en snaps till den som ville, en herre på 90 år åt 7 strömmingar och en snaps därtill och sa att det här hade han väntat på länge, vi skötte underhållningen som bestod i att vi gick runt och sjöng snapsvisor.

Då musik är väldigt populärt ordnade vi så att den lokala förmågan Chris O Berg kom och underhöll det var många boende samlade för att lyssna och sjunga med då han har ett brett och varierat program.

Den 4 oktober är kanelbullens dag då bakade vi en korg med kanelbullar som vi delade ut på gårdarna samt pratade bort en stund med de boende.

December och dags för julmusik Chris O Berg besöker oss återigen och vi är en stor samling som lyssnar, njuter och sjunger med samt får en pratstund till kaffet efteråt.

Personalen ordnar ett eget luciatåg stämningsfullt och vacker sång, och vi bidrar med lussekatter, pepparkakor, glögg och chokladaskar så det blir en fin avslutning på året.

Eva Fälldin  Marianne Östman

K – Koltrasten Verksamhetsberättelse

Verksamhetsåret inleddes med en träff med enhetschefen på Koltrasten, Frida Norberg. Vi planerade då i stora drag olika aktiviteter under det kommande året.

Aktiviteterna för året inleddes i januari med att Bertil Lundin kom och spelade Gamla skivbekanta och samtalade med de boende om musik och artister från förr. Sen fikade vi med kaffe och gokaka.

På Alla hjärtans dag den 14 februari bjöd DGV på rosa bubbel, choklad och geléhjärtan och alla boende fick en ros. Några i personalen hade omskolat kioskvagnen till en Kärleksvagn och den gick runt till alla boende i huset och spred glädje.

En eftermiddag i slutet av februari kom Jarmo Nykyri och spelade och sjöng. Särskilt uppskattades att han sjöng ett par låtar på finska för några damer som kommer från Finland. Vi avslutade med rulltårtsbakelser. Jarmos varierade repertoar, från barnvisor till sväng, tillsammans med fin publikkontakt, gör honom mycket omtyckt. DGV lämnade även några fröpåsar så att vårens uppfödning av plantor kunde börja.

I slutet av mars kom Örjan Leek på besök och berättade och visade bilder från Härnösand förr i tiden. I publiken fanns många gamla Härnösandsbor och de blev aktiva när de kände igen sig och hjälpte till att minnas hus och näringsidkare från förr. Vi upprepade succén med rulltårtsbakelser efteråt – en mysig stund i samlingssalen Oasen!

Inför Påsken 2023 fanns ett önskemål från boendet om några fler mer hållbara påskprydnader.

Vid besök på Fiskekrokens antik inköptes därför ett antal tuppar, hönor och kycklingar av porslin bl. a från 40- och 50-tal och som man känner igen från hem förr i tiden. De kan förhöja påsk-stämningen på Koltrasten i många år framåt.

I slutet av april kom Chris O´Berg till Koltrasten och sjöng och spelade så taket nästan lyfte! Från psalmer till boogiewoogie och mer därtill på begäran! Boendet skötte fikat denna gång.

Till sista april bjöd DGV på bubbel, chips och dyl. som förhöjde stämningen.

I slutet av maj genomförde Koltrasten årets utflykt. Den gick med färdtjänst till Villa Fridhem. Där bjöd DGV på kaffe med morotskaka.

I mitten på juni bjöd Ulf Järnankar på varierad musikunderhållning med inspelade bakgrunder och sång till eget gitarrackompanjemang. Proffsigt och trevligt! Boendet skötte fikat.

Till midsommar bjöd DGV på tårtor – Midsommar + Gräddtårta = sant!

En underbar dag i juli spelade Bert Wallin och Anders Boström dragspel och gitarr ute på innergården. Solen strålade och markisen bjöd på skugga som tur var. En och annan tog en svängom. DGV bjöd på smörgåstårta och det var en sommardag de lux.

I början av september var det surströmmingsskiva. Vi höll till ute på innergården. Firrarna smakade finfint och särskilt med alla tillbehör. Efteråt blev det go`kaka med grädde.

I mitten av september kom Klas Norberg på besök. Osäkert väder gjorde att vi höll till inomhus. Lapp på luckan och taktfast stamp till rock och Bröderna Byströms begravningsbyrå! DGV bjöd på äppelkaka med vaniljsås efteråt.

I senare delen av september kom Jarmo Nykyri åter och underhöll med sång till eget gitarrackompanjemang. Det var mycket uppskattat och vi var eniga om att det var bra för själen! DGV och boendet samarbetade kring fikat efteråt.

I slutet av oktober kom Bertil Lundin tillbaka och underhöll med Gamla skivbekanta. Han spelade äldre populärmusik och berättade om artister och kompositörer som många kände till. Det skapades trevlig stämning och många svarade på Bertils frågor kring musiken. Boendet svarade för fikat efteråt.

Den 10 november kom Italien till Koltrasten! DGV bjöd på köpepizza med sallad och rött vin.

Det var både trevligt och gott! O sole mio!

Inför advent köpte DGV in några pussel och lite julpynt.

På Luciadagen hade gymnasiets estetiska linje hyrts in och kom och lussade. DGV bjöd även på saffranslängder och pepparkakor.

På julafton fick alla boende på Koltrasten en chokladask från DGV. Ett antal boende som inte får klappar från närstående fick även i år paket från Tomten själv, duschkräm och bodylotion resp. rakvatten.

Till nyårsfirandet på Koltrasten köpte DGV bubbel, chips och krokar.

Koltrastens huvudmannagrupp upplever, att de boende med anhöriga och personal tycker att DGV bidrar med mycket som ger trivsel och glädjestunder.

Vårt samarbete med chef och personal på Koltrasten är mycket gott och deras engagemang och stöd är en förutsättning för de aktiviteter som vi medverkar i. Vi upplever också att vårt uppdrag är meningsfullt och trevligt att utföra.

Carin Lockner-Holmberg, Monica Bystedt, Berit Wiklund, Arne
Holmberg, Bettan Swedin och Lennart Swedin

S  –  Stigsjö –  Viksjö Verksamhetsberättelse
Den 11 maj hade vi träff med PRO i Stigsjö, där Britt-Inger Häggkvist visade sina fina plantor och pratade om ett virus som angriper tomatplantor så att bladen krullar sig och inte kan tillföra näring till tomaterna. Det fanns möjlighet att handla av henne och alla som var där fick var sin planta. De gamlas vänner bjöd på kycklingsoppa med rosenbröd och kaffe med en god kaka efter.

Den 31 maj var det träff i Viksjö folketshus, ett trettiotal kom för att ekipera sig när det var mannekänguppvisning. Vi serverade kycklingsallad, bröd och kaffe med kaka.

Den 7 juni var det dags för avslutning med de daglediga i Stigsjö- och Viksjöförsamling. I år, med en utflykt till Rolf Viklunds museum i Billsta. Där De gamlas vänner bjöd på smörgåstårta med dryck, mycket uppskattat av de som kom.

Nu har hösten kommit. En träff i Viksjö den 25 oktober med Janssons frestelse, bröd och ost. Efter det kaffe och kaka. Underhållning av Undroms Anders som talar på mål och läste dikter ur sina böcker, många applåder ljöd från den förtjusta församlingen. Anders fick sälja några av sina böcker.

Den 30 november var det dags för terminsavslutning för samtalsgruppen i Viksjö servicehus. Där vi på sju sorters hembakta kakor och glögg. Emma Ekebjörk stod för underhållning med vacker sång.

Den 6 december var vi tillsammans med de daglediga i Stigsjö där det bjöds på glögg och pepparkakor, julgröt med skinksmörgås och struvor till kaffet. Även där underhöll Emma Ekebjörk.

Den 12 december PRO Stigsjö träffen inleddes med glögg och pepparkakor. Underhöll gjorde Stigsjö spelmän. Det serverades Janssons frestelse och till kaffet hembakta biskvier.

Gussjöbygden

Marie Agebrink Carina Wallblom Birgitta Åberg

 ÄÄdelhem  Verksamhetsberättelse

Tio träffar under året. Bingo som är populärt har fyllt fem träffar.
Underhållning med Chris O’berg vid ett tillfälle.

Sommaren inleddes med ljuvlig sång av Regnbågens förskolebarn.
Efter sommaren inbokades Torkel Selin och Tomas Bergius som bjöd på härliga sånger. Vi fick även vara med och sjunga!

Året avslutades med Bingo och Luciatåg med ”esteterna”.
Vid varje tillfälle serverades gott fika!

Kerstin Gjersvold-Eriksson  Eva-Lill Hamberg  Catrin Holmer  Elisabeth Larsson

Ä  —  Älandsbro servicehus Verksamhetsberättelse

Följande verksamheter har genomförts:

Varje måndag: Gymnastik

Varannan tisdag: Boule och Bingo

En gång i månaden bjuder vi in till ”Fredagsmys”, då bjuds det på lite smått och gott att äta och dricka samtidigt som vi har Quiz-frågor och musik. Dessa tillfällen är alltid mycket uppskattade och välbesökta.

Vi startade upp efter jul med sopplunch, detta följdes senare upp före sommaren med en sommar-tallrik.

Under sommaren hade vi uppehåll från mitten av juni till slutet av augusti då verksamheten startade upp igen. Vi började med surströmming och går igång med samma schema som under våren.

Vid Lucia anordnades skönsång med barnen från Rönnbackens förskola.

Årets sista händelse var en Jul-tallrik.

Elisabeth Meander Sonja Larsson  Agneta Jonsson Margot Nordlund Monika Köhn

ÄÄlandsgården Verksamhetsberättelse

Älandsgården en av många äldreboenden i kommunen där DGV,
”De Gamlas Vänner” gör viktiga insatser!

Under det gångna verksamhetsåret 2023 har vi fyra från DGV., De Gamlas Vänner fått ett flertal positiva omdömen från enhetschef, medarbetare och inte minst boende- och deras anhöriga vid Älandsgården vad avser de genomförda aktiviteterna.

Dessa kan i korthet ”klassificeras” enligt:

 Bingo där Birgitta Arnström uthålligt, veckovis genomfört ”Fredagsbingo” i Samlingssalen.

 Högläsning där Lennart Moberg, onsdagar varannan vecka, genomfört högläsning i Samlingssalen.

 Musikcafé, sista söndagen kl. 14.00 i varje månad med uppehåll under juli månad. Vid resp. Musikcafé i Samlingssalen har DGV bjudit på tårta och kommunen på kaffe- och the vid vackert dukade bord med Lena Nordin som ”designer”.

Därtill har DGV bjudit på en mångfacetterad musikunderhållning genom Jan-Ola Nordins insats som ”manager” att engagera/kontraktera medverkande som exempelvis Dragspelsklubben, Emma Ekebjörk, Kjell Johansson, Jarmo Nykyri, Chris O’berg, ”Öbackagänget” samt Annika Österholm – Östman.

 Musikunderhållning i Samlingssalen, en gång i månaden, onsdagar kl. 14.30 – 15.30 med medverkan, vartannat tillfälle, av Jarmo Nykyri resp. Chris O’berg.

 ”Speciella tillfällen” med aktiviteter baserad på stor bredd. Aktiviteter som exempelvis – Alla Hjärtans Dag, 14 februari då de boende vid Älandsgården fick var sin tulpan och vi från DGV därtill delade ut Hjärtan med geléhallon till resp. avdelning.

Påsken då DGV bjöd på stoooora påskägg till resp. avdelning fyllda med godis.
April/Maj genom inköp av fröer och matjord inför vårens/sommarens sådd i de olika avdelningarnas trädgårdslådor ute på de olika altanerna.

Morsdag då vi från DGV bjöd på Morsdagstårta. Midsommarafton då jordgubbar och grädde ”stod på menyn”.

Pizzakvällen fredag 2 juni, den mycket uppskattade Surströmmingsskivan lördag 19 augusti,

Farsdagsfirande 12 november då vi från DGV bjöd på Farsdagstårta.

Luciafirande med trevligt- och mycket uppskattat besök av barn- och pedagoger från närbelägna Rönnbackens Förskola, samt avslutningsvis, Julfesten i Samlingssalen, onsdag 20 december med medverkan av Jarmo Nykyri och Chris Oberg samt inte minst, Tomten som delade ut julklappar till alla boenden vid Älandsgården.

Avslutningsvis….

……. vill vi fyra enligt nedan säga ett varmt tack för förtroendet att under det gångna

verksamhetsåret 2023 fått förtroendet att vara ”ambassadörer” för DGV., De Gamlas Vänner vid Älandsgården samtidigt som vi med stort intresse ser fram emot en nytt spännande verksamhetsår 2024!

Birgitta Arnström Lennart Moberg Jan-Ola Nordin Lena Nordin

ÄÄngecenter  Verksamhetsberättesle

På Ängecenter spelar vi boule med de boende. Vi är indelade i fem grupper och två huvudmän är där var femte vecka och leder boulespelet och bjuder på kaffe med bröd. Spelet pågår varje torsdag (med uppehåll under sommaren och vid helger) och antalet deltagare varierar mellan 15 och 25 spelare, som med stor inlevelse går in för spelet.

Efter att kiosken stängde beställer vi kaffe och te från Arbetslivsförvaltningen.

Fredagen den 14 juli ordnade vi en sommarfest för de boende. Vi bjöd på kaffe och blåbärsprinsesstårta och underhållningen sköttes av de populära systrarna Glader – Fabienne, Juliette och Henrietta, som underhöll med sång och musik och fick stor uppskattning. Vi bjöds på en mycket blandad kompott, från schlagers och musikalmusik, klassisk musik på fiol och gånglåtar. Publiken fick delta med allsång och som tack för alla värmande applåder fick vi ett extranummer i form av en finstämd version av Idas sommarvisa! Systrarna som är mellan 16 och 9 år fick stor uppskattning och härlig spontan respons från Änge centers hyresgäster.

Den 7 december bjöd vi till jul- och luciafest på Änge center. Festen inleddes med sång och musik av Lena Berglund Friberg. I många av de traditionella julvisorna kunde gästerna sjunga med och med hjälp av allsångshäftet blev det skön allsång!
Efter underhållningen bjöd vi på smörgåstårta ”räkfrossa” med julmust eller
mineralvatten. Sedan smakade det gott med kaffe, pepparkaka och skumtomtar.

Avslutningsvis fick vi njuta av ett luciatåg med Härnösands gymnasiums esteters
skönsjungande Lucia med tärnor och stjärngossar. En fin eftermiddag med nöjda
gäster!

Sten Gustin  Catrin Rehnström  Eva Holmberg-Johansson Tommy Berglund Anna-Karin Öberg  Lena Nordgaard  Barbro Starrin Eva Eriksson Sig-Britt Ahl Tarja Lindholm samt ekonomiansvarig Sven-Arne Staflund och resurspersoner Margit Viklund och Maud Strömberg.

Ä – Ängekyrkan Verksamhetsberättelse
Äntligen har verksamheten återgått till de normala, sex träffar fördelade på tre på våren och tre på hösten.

Träffarna är väldigt uppskattade. Förutom att träffas och umgås så är musikunderhållning populärast. Vi har gästats av bl.a. Chris O Berg, Reine Petersson som berättade om Evert Taube, Di Förskräcklige, då vi fick utnyttja kyrksalen vilket bidrog till ett väldigt lyckat och uppskattat framträdande.

Brukligt är också att vi bjuder på enklare förtäring som vi rekvirerat från Fredde’s Mat.

Vill också Tacka de huvudmän som har ställt upp när ordinarie personer varit förhindrade.

Ett Stort Tack till Ingmarie Pettersson som valt att sluta efter 10 års arbete i DGV.

Svante o Mayvor Hamberg  Ingmarie Pettersson Christina Jansson Lars Rehnström

Slutord

Det är återigen dags att sammanställa året som gått. Vet inte om det är åldern eller tempot i tiden som gör att det känns som att åren bara går fortare och fortare. Ser vi på era verksamhetsberättelser för 2023 kan vi ju konstatera att Ni engagerar er i ett aldrig sinande tempo och med mängder av kreativa idéer.

Med de insatser ni i grupperna och vi i styrelsen gör så vet vi, att vi på allra bästa sätt har bidragit till att de äldre har fått en lite trevligare vardag med mycket Guldkant. Medlemmar ur styrelsen har under året besökt ett antal aktiviteter och har därigenom bevittnat den glädje som sprids och det enorma engagemang ni visar.

Nästan varje vecka får vi förfrågningar om hur man får komma till de grupper som De Gamlas Vänner har.  Som ni vet så är mun till mun metoden den bästa PR:en som vi kan få. Styrelsen får även förfrågningar om hur anhöriga kan lämna bidrag när någon av deras anhöriga har fått ta del av allt det fina Ni gör.

Vi vill tillsammans med styrelsen rikta ett Stort varmt Tack till er alla för 2023.

 

 

Ulla Öhman-Nilsson                                                     Lennart Moberg

Ordförande                                                                    Sekreterare