Styrelsen har under året haft följande sammansättning:
Ordinarie ledamöter:
Ordförande: Ulla Öhman Nilsson, vald på årsmötet
Vice ordförande Per Inge Björklund
Sekreterare: Sven-Arne Staflund
Kassaförvaltare: Henry Höglund
Revisor: PriceWaterhouseCoopers (PWC) med Mattias Eriksson som ansvarig revisor.
AU (arbetsutskottet) har ingått Ulla Öhman-Nilsson, Per Inge Björklund, Henry Höglund och Sven-Arne Staflund.
BU (bankutskottet) motsvarande AU.
Styrelsemöten
Styrelsen har under året haft ett konstituerande sammanträde samt hållit sex protokollförda styrelsesammanträden. Kontinuerliga kontakter med Michael Svensk, Nordea som lämnat information och rapporter om det finansiella läget och hur det påverkar vår portfölj.
Kapitalförvaltare: Nordea.
Medlemmar per 2022-12-31
Huvudmän 55
Hedersmedlemmar 3
Seniormedlemmar 36
Summa medlemmar 94
Hemsida
Hemsidan som skapades under 2017 www.dgvhsand.se har hittills haft drygt 40 000 besökare.
Verksamhet under året:
Cornholespel
Cornholespel har under året köpts in till Brunnegården, Solbacken, Koltrasten, Ädelhem, Härnögården och Artillerigatan.
Helgungdomar
De Gamlas Vänner finansierar genom avtal med kommunen ett antal ungdomar mellan 15 och 18 år som arbetar under helger och lovdagar på olika boenden inom kommunen.
Brunnsmusik
Söndagen den 12 juni återupptog De Gamlas Vänner sin traditionsenliga Brunnsmusik för Härnösands pensionärer. Vi träffades i Sankt Petri logen efter några års uppehåll på grund av pandemin! Lagom till starten svingade Tor sin hammare! Det åskade rejält och kom en kraftig regnskur så vi fattade ett snabbt beslut om att flytta inomhus!
Vi tog emot ca 200 glada gäster och bjöd på kaffe med punsch och kakor. Vi som stod för servicen tillsammans med logens personal gjorde vårt bästa för att se till att kaffekannorna var fyllda och att gästerna hade det bra.
Björn Hedström och Öbacka Sextett underhöll i två timmar och gästerna deltog med allsång i ett trevligt och uppskattat arrangemang.
Äldregala 2022
Sällskapet arrangerade för andra gången Äldregala 2022 på teatern den 8 oktober.
Teatern var fylld till sista plats av förväntansfulla pensionärer som lät sig underhållas i över två timmar. Sanna Norberg hade planerat galan och var dessutom konferencier.
Hon rivstartade med skönsång tillsammans ungdomsgruppen Soul Teens och kompades av Husbandet. Klas Norberg och Jan Johansen gjorde därefter bejublad entré. Det samma gjorde Gottfrid ”Gotte” Krantz med eget band.
I pausen lät sig gästerna väl smaka av snittar och alkoholfritt bubbel som serverades av Lindas Mat & Café.
Det blev en pampig avslutning när samtliga artister tillsammans sjöng och spelade, I can Jive och Blue suede shoes och belönades med stående ovationer från publiken!
Högläsning för äldre genom Vuxenskolan
De Gamlas Vänner tecknade ett avtal med Vuxenskolan för Högläsning under 2022. Det gladde många äldre att högläsningen kunde återupptas efter pandemin och ca 130 aktiviteter genomfördes.
Avtal med Jarmo Nykeri
Ett avtal skrevs med Jarmo för att jobba med Röst och rörlighet för personer på äldreboenden vid tio tillfällen/boende under våren 2022.
Anhörigcenter
Ekonomiskt bidrag har lämnats till Anhörigcenter för träffar som de ordnar för anhöriga till personer med demenssjukdom och till de som förlorat en anhörig.
Aktivitetsrapporter – Äldreboenden 2022
Ängekyrkan
Ansvariga: Mayvor och Svante Hamberg, Ing-Marie Petersson, Christina Jansson och Lars Rehnström.
Ambitionen för vår verksamhet i Ängekyrkan var att återgå till det normala vilket är sex träffar per år. Tyvärr så lyckades vi ej nå det målet bl.a. på grund av pandemin.
Vi har genomfört två träffar, en på våren och en på hösten. Klas Norberg och Bertil Lundin stod för underhållningen.
Antalet besökare har varit mindre än normalt och om det är oro för pandemin eller ej vet vi inte. Antalet inbjudna har varit 65 st. Det har varit ca 45st vid varje tillfälle.
Planering för 2023 är igång med fokus på normal verksamhet, sex träffar. Vi kommer även att göra en undersökning varför manfallet varit så stort.
Församlingsgården
Ansvariga: Gunnel Andersson Wass, Klaus Scholz, Kajsa Perstrand, Stig Norberg, Ninna Lundberg och Elisabeth Hallberg.
Efter drygt två års uppehåll pga pandemin kom vi äntligen igång med verksamheten.
Vi har 60 deltagare på listan men ganska mycket förändringar efter pandemitiden varför många nya har kunnat tas in.
Den 28 mars bjöd vi på paj med sallad, kaffe och morotskaka. Underhållningen stod Patrik och Jesper för.
Den 25 april stod rostbiff och potatisgratäng på menyn. Följt av kaffe med dröm. Torkel Selin och Tomas Bergius svarade för underhållningen. Vi hade också besök av de Gamlas vänners ordförande och sekreterare.
Den 30 maj bjöd vi på en smarrig landgång och kaffe med falsk potatisbakelse. Duon sjöng och spelade och gästerna deltog med allsång.
Den 29 augusti underhöll Kerstin Gjersvold och Tomas Bergius. Kallskuret och potatissallad serverades.
Den 26 september Lasse Wikberg underhöll. Inkokt Lax och skagenröra var jättegott.
31 oktober kom Anders Boström och Bert Wallin och stod för underhållningen.
Vi hade hösttema med renskavsgryta och potatismos och en god kaka till kaffet.
28 november inledde vi adventstiden med jultallrik och mjuk pepparkaka samt allsång med Emma Ekebjörk.
Ängecenter
Ansvariga: Sten Gustin, Catrin Rehnström, Maud Strömberg, Eva Holmberg, Anna-Karin Öberg, Margareta Wänglund, Barbro Starrin, Eva Eriksson, Sigbritt Ahl, Tarja Lindholm, samt ekonomiansvarig Sven-Arne Staflund.
I maj 2022 kom vi i gång med boule-spelet efter uppehåll under pandemin.
Vi är indelade i fem grupper och två huvudmän är där var femte vecka och leder boulespelet och bjuder på kaffe med bröd. Spelet pågår varje torsdag (med uppehåll under sommaren) och antalet deltagare varierar mellan 15 och 25 spelare, som med stor inlevelse går in för spelet. Personalen i kiosken ansvarar för att det finns en kaffevagn klar.
Fredagen den 22 juli ordnade vi en sommarfest för de boende på Ängecenter. Margit Viklund och Margareta Wänglund var dagens värdar och bjöd på kaffe och tårta. Systrarna Glader underhöll med sång och musik. Allt från Elton John, Carola, sånger ur Frost och Gånglåtar. Avslutningen var Hallelujah av Leonard Cohen. Systrarna som är mellan 15 och 8 år fick stor uppskattning och många värmande applåder!
På luciadagen den 13 december bjöd vi in till julfest. Det var dubbla luciatåg, först från Ankarets förskola och sedan Estetiska programmets duktiga elever! Vi bjöd på glögg med pepparkaka, jullandgång och underhållning av Öbackagänget.
Korttidsboendet Artillerigatan, Demensenheten och Lupinen
Ansvariga: Eva Eriksson, Tarja Lindholm och Lennart Moberg.
Vid vår i närtid genomförda uppföljningsträff med fokus på verksamhetsåret 2022 resp. planeringsträff inför verksamhetsåret 2023 omnämndes av cheferna på Artillerigatan ett flertal arrangemang med verklig guldkant som exempelvis Surströmmingsfesten, 2022-08-24 och inte minst, ”Tomtarnas Julcafe”, 2022-11-25.
Men låt oss ta ”det hela” från början.
I anslutning till DGV:s årsmöte 2022-04-27 möttes vi tre – nya – huvudmän för första gången varvid vi bestämde oss, efter avrapportering från tidigare huvudmän, att inbjuda berörda enhetschefer till en första planeringsträff. Och flera avstämnings- såväl som planeringsträffar har det blivit under det nu gångna verksamhetsåret. Träffar som åtminstone enligt vår mening blivit alltmera konkreta och dessutom, roliga!
Sång- och musik har fortlöpande under året erbjudits alla fem avdelningar på Artillerigatan. Här har bl a Jarmo Nykyri och Chris Ó´berg – var för sig resp. tillsammans – gjort en berömd- och inte minst, helt fantastisk musikinsats!
Jordgubbar och grädde serverades av Eva och Tarja i försommartid till alla boende vilket mottogs med största tacksamhet.
Ostbricka med ”tillbehör”- resp. tropisk planka inkl. cider/vin har vi – DGV – bjudit på i midsommartid resp. under hösten, i samband med Allhelgonhelgen.
Därtill ”förplägnad” av Morsdags- resp. Farsdagstårtor!
Under året har speciella inköp gjorts som inköp av en Bingosnurra samt ett Fiaspel med stora ”pjäser”.
Speciella arrangemang – ja, då vill vi särskilt omnämna Surströmmingsfesten, 2022-08-24 och därtill, ”Tomtarnas Julcafe”, 2022-11-25 som särskilt ”lyckade” arrangemang – med maximal guldkant! Vi är stolta att vi överhuvudtaget fick tag i surströmming, dagen bjöd på ett strålande solsken och vilken toppen underhållning av Christer & Jarmo bjöd på. Samma ”radarpar” – Christer & Jarmo – medverkade vid vårt ”Tomtarnas Julcafe” med alltifrån Elvis, Boggie Woggie och stämningsfull julmusik som bl a lockade en av enhetscheferna till duettsång med Jarmo. För att inte omnämna Elvis! Här lockades ett flertal av de boende upp på dansgolvet för ”en sväng om!” Kul!!!
Vår ”tidsresa” på Artillerigatan avslutades i och med ”lilla Julafton”, 2022-11-16 innehållande stämningsfull julmusik med vårt ”radarpar” Christer & Jarmo. Vi bjöd på choklad och inte minst, julklappar till alla boende med Tarja som ”tjänstgörande” Jultomte!
Avslutningsvis önskar vi tre tacka för förtroendet för att under det nu, gångna verksamhetsåret 2022, fått vara DGV:s, De Gamlas Vänners ambassadörer på Artillerigatan!
Ädelhem
Ansvariga: Marianne Ekerman, Eva Pallin, Kerstin Gjersvold, Eva Norberg och Marianne Häggblom.
Ädelhem startade upp till påsken med tårtor och påskägg med massor av godsaker.
I juni bjöd vi på sommartårta och bingospel enligt önskemål.
I augusti lämnades bidrag till en mycket uppskattad åktur för 10 personer, varav 3 personal, med Ådalen 3.
Därefter följde bingospel under hösten varje månad och i varje spelomgång deltog ungefär
25 deltagare. Det är en populär och efterfrågad aktivitet på Ädelhem. Vi har inbjudit musiker såsom Chris O´Berg och Bengt Anderssons spelemän vid bingospelen.
8/12 var det stor Nobelfest för alla boenden, vi bidrog med lite bubbliga drycker från Systembolaget. Det var en mycket trevlig fest.
Brunnegården:
Ansvariga: Eva och Stig Sjöström, Margaretha Söderlund, Elisabeth Wiklund, Barbro Starrin och Marie Agerbrink.
Pandemin är inte riktigt slut men restriktionerna för oss besökare på Brunnegården har i alla fall successivt lättat under året. Vi har haft ett första möte med den nya enhetschefen Petra Bergfrost för att tillsammans planera våra aktiviteter för år 2023.
Vår ambition i DGV-Brunnegården har varit att besöka boendet en gång varje månad, men efter uppehållet under pandemin har det varit lite svårt att komma i gång.
Mars var vi igång med att spela bingo. April hade vi en pysseldag. Maj besökte Bertil Lundin oss med sitt populära Musik Quiz. Då var det också dags att plantera vår-och sommarblommor utanför entrén. Juni bjöd vi på ”Jordgubbar och glass” och Chris o Berg spelade och sjöng. Till midsommar blev det tårta. Augusti var det kris då surströmmingen började ta slut i affärerna. Margaretha lyckades fixa några burkar och DGV kunde bjuda på Surströmmingsfest som vanligt. September var det dags för blompyssel vid entrén igen inför hösten och vintern. November hade vi en Pubafton med Jarmo Nykyri och i december avslutade vi året med ”Nobelmingel 10 dec” och ”Julpyssel” några dagar senare.
Koltrasten:
Ansvariga: Carin Lockner-Holmberg, Berit Wiklund, Monica Bystedt och Arne Holmberg.
Verksamhetsåret inleddes med en träff med enhetschefen på Koltrasten, Frida Norberg. Vi planerade då i stora drag olika aktiviteter under det kommande året.
På Alla hjärtans dag i februari bjöd DGV på bubbel och geléhjärtan och alla på boendet fick en röd ros.
Till påsk bjöds det på tårta och jordgubbar. Vi hade även köpt små påskägg som fylldes med godsaker och som gömdes tills lyckliga ägare gjorde sitt fynd vid ägg-jakten.
Under våren kom Jarmo Nykyri till Koltrasten vid 10 tillfällen och spelade och sjöng.
På Valborgsmässoafton bjöd DGV på bubbel med tilltugg, vindruvor och choklad.
Några dagar före Midsommar var det musikunderhållning med Öbackaborna och denna gång kunde vi för första gången på lång tid hålla till i grupp inomhus i samlingsrummet Oasen.
Den 22 juli var det Klas Norberg som stod för musikunderhållningen utomhus i soligt sommarväder och DGV bjöd också på smörgåstårta.
Den 19 augusti kom Chris O´berg och underhöll utomhus med musik och även då var det härligt väder.Årets surströmmingsfest hölls den 29 augusti. Vädret var fint och vi kunde lyckligtvis hålla till utomhus. Alla tillbehör fanns med och ca 25 boende deltog, vilket var rekordantal dittills för året.
I slutet av september kom Ulf Järnankar och underhöll med musik. DGV bjöd på gokakor till eftermiddagskaffet, kladdkaka med grädde och toscatårta.
Ett önskemål från de boende för att pigga upp hösten var räkmackor. DGV stod för ingredienserna, personalen beredde och festandet skedde 21 oktober.
31 oktober kom Jarmo Nykyri och hade musikunderhållning.
25 november var det Nobellunch på Koltrasten. Drygt 30 boende deltog i festligheterna i Oasen, årets rekord! Många var uppstilade i finkläder med nylagda frisyrer och alla som önskade fick en Nobelmedalj på bröstet. Trerätters serverades: personalen hade fixat förrätt och efterrätt, skaldjurstoast resp. pannacotta med hallon, medan DGV ordnat catering till huvudrätten som var Wallenbergare från Freddes restaurang. Naturligtvis fick de som inte orkade delta samma mat serverad på sin avdelning. Bubbel, vin och alkoholfria dryckesalternativ fanns att tillgå. Kandelabrar och ljus lyste upp tillställningen ytterligare!
På Luciadagen kom en grupp från operalinjen på Kapellsberg och lussade. Vacker skönsång skapade fin stämning för Luciafirandet. DGV bjöd även på saffransbullar.
Till jul fick alla boende en chokladask från DGV. Ett antal boende som inte får klappar från närstående fick även i år paket från Tomten själv, duschkräm och bodylotion resp. rakvatten.
Till nyårsfirandet på Koltrasten köpte DGV bubbel (med och utan), servetter, ostar, chips och krokar samt lite frukt och chokladbollar.
Huvudmannagruppen på Koltrasten upplever att personal och boende med anhöriga på Koltrasten tycker att DGV bidrar med mycket positivt vilket ger ytterligare förutsättningar för att de boende ska uppleva trivsel och glädjestunder även om det emellanåt kräver mer arbete från personalen. Vi huvudmän upplever också att vi har ett gott samarbete och det gäller inte minst engagemang och stöd från enhetschefen. Vi tycker att vårt uppdrag är meningsfullt och trevligt att utföra.
Servicehuset Älandsbro
Ansvariga: Elisabeth Meander, Sonja Larsson, Agneta Jonsson, Margot Nordlund och Monika Köhn.
Under det här året har vi kunnat bedriva full verksamhet på Servicehuset i Älandsbro.
Verksamheten har bestått av gymnastik varje måndag, bingo och boule har spelats varannan tisdag, i samarbete med kyrkan har vi bjudit på fika sista onsdagen i månaden. Vi har dessutom på deras eget önskemål haft fredagsmys en gång i månaden, dessa har innehållit lite smågott att äta och dricka, frågesport och ibland även lite musik. Vi har också bjudit på sopplunch, jultallrik, surströmming och sommarlunch. Vi har naturligtvis även firat våra högtider som lucia och påsk och då haft tillfälle att få besök av Rönnbackens Förskola som sjungit och framträtt för oss alla, ett mycket uppskattat inslag. Och naturligtvis var vi med och firade Agnes Boström på hennes 110-årsdag.
Älandsgården
Ansvariga: Lennart Moberg, Birgitta Arnström, Lena Nordin och Jan-Ola Nordin.
Verksamhetsåret 2022 inleddes med en temporär ”parkering” av DGV:s aktiviteter/verksamhet vid Älandsgården pga gällande smittskyddsrestriktioner utifrån Covid -19. Därtill skedde ett antal motsvarande, kortare ”parkeringar” under senvåren 2022 p g a ett antal, mindre utbrott avseende Covid-19.
Verksamheten har i allt väsentligt under såväl, ”vår”- som ”höstterminen”, utgått från de ”terminsplaneringar” som gjorts av oss – DGV:s företrädare på Älandsgården – tillsammans med företrädare för medarbetarna vid Älandsgården och har haft följande fokus:
Bingospel – med tillhörande prisutdelning – har skett under Birgittas outtröttliga ledning under vår- såväl som höstterminen.
Högläsning – i samverkan med Vuxenskolan – har också fortlöpande genomförts med Lennart som ”uppläsare”.
Inköp har bl a skett av alltifrån blomkrukor till uteplatserna, fröpåsar v g blommor- såväl som grönsaker, hårrullar, matjord till blomkrukorna, resp. mors- och farsdagstårtor
Musikcafe – med genomförande i Samlingssalen, sista söndagen i varje månad förutom under juli månad har lockat många deltagare. Här har bl a Jan-Olof utifrån sitt nätverk bidragit med ”rekrytering” av uppskattade musiker/musikgrupper som exempelvis Chris Oberg, Härnösands Dragspelsgrupp, Häggsjöborna, Jarmo Nykyri resp. Stigsjö Spelglädje.
Vid varje Musikcafe har DGV bjudit på tårta där Lena återkommande stått för servering av de välsmakande tårtorna.
Speciella arrangemang har genomförts under året och avsett exempelvis pizzakväll 15 juli,
”surströmmingsskiva” 20 augusti vilken vi kunde genomföra utomhus, Luciafirande 2022-12-14 med medverkan av en grupp fantastiska barn- och deras pedagoger från Rönnbackens förskola, Julfesten 20 december med bl a besök av föreningens ordförande Ulla Öhman Nilsson och en bejublad medverkan av vår ”egen” Jultomte, Jan-Ola som stod för utdelningen av julklapparna vilka bl a Lena så vackert slagit in.
Sång- och musik har fortlöpande genomförts under hela året – även under sommaren – med
medverkan av våra ”eminenta” musiker Jarmo Nykyri och Chris Oberg. Här kan särskilt deras ”bejublade” medverkan vid vår välbesökta Julfest omnämnas då de två ”proffsen” verkligen ”jammade loss” varvid några av de på boende på Älandsgården lockades upp på dansgolvet. Snacka om spelglädje!!
Avslutningsvis vill vi fyra tacka för förtroendet av att fått vara DGV:s ambassadörer på Älandsgården under verksamhetsåret 2022 och ser nu med intresse fram emot en förestående planeringsträff med fokus på verksamhetsåret 2023 tillsammans med bl a den nya enhetschefen och hennes berörda medarbetare.
Häggdånger
Ansvarig Solveig Hamrin.
Soppluncherna har rullat på som vanligt i Häggdångers församlingsgård.
lntresse och behov av att mötas finns. I snitt har ett 20-tal dykt upp vid varje tillfälle.
Vi har haft 4 träffar under våren med tema ”pilgrim”. De sju ledorden för pilgrim är:
Frihet-Enkelhet-Tystnad-Bekymmerslöshet-Långsamhet-Andlighet-Delande, som kan
förkortas till: F E T B L A D.
Med inspiration av detta gjorde vi en utflykt till Selångers pilgrimscenter efter påsken.
Mycket intressant guidning fick vi där och se vad de byggt upp, samt god buffé-lunch.
Hösten startade med en 8O-årsfest där alla över 80 var särskilt inbjudna. Aven 4 träffar
under hösten med avslutande ”Minijulbord, den 15 dec.
Ett särskilt tack till våra hustomtar Leif och Yngve som troget hjälper till vid dessa träffar!
Dessa månatliga möten är en höjdpunkt både för medverkande och besökare.
Stort TACK!
Högsjö
Ansvariga: Lisbeth Nordle, Henry och Gudrun Höglund, Per Inge Björklund och Elisabeth Sjöström.
Under våren har vi förgyllt tillvaron för de boende på Högsjögården. Tårtor och tulpaner som vi levererade vid dörren.
Till påsken fick de tulpaner cider, påskägg.
Inköp av byggnadsmaterial för egen tillverkning av fågelholkar. Bidrag för en utflykt till bilmuséet i Ramvik. Till midsommar blev det dags för sommartårtor.
I oktober blev det dags för smörgåstårtor och blommor.
Nobelmiddag bjöd vi på som levererades från Freddes. Lite närmare julen blev det dags för glögg och godis påsar. Vi har under året bidraget med pengar till godisinköp till kioskvagnen samt underhållning av Bertil Lundin.
Januari lämnades pengar till inköp av bingovinster och till att användas till underhållning av Bertil Lundin Påsk- och vårfest för samtliga boenden inom kommunen. Catering genom Hotell Höga Kusten som levererade en trerättersmiddag. Med personalens vilja att bistå med dukning, servering mm var detta möjligt att genomföra trots att vi inte kunde ställa upp p.g.a. besöksförbudet. Ett stort tack!
I juni hade vi räkfrossa, även då med personalens hjälp.
I september, hade vi tårtkalas i stället för surströmmingsfest.
Fågelfrö har köpts in och lämnats till boendet för att de ska kunna mata fåglarna under vintern, förströelse och mysfaktor.
Till Alla Helgons dag bjöd vi på tårta och i december lämnades pengar till kioskvagnen på Solgården. Detta märkliga år avslutades med tårta och Pommac till nyår.
Härnögården/Solbrännan
Ansvariga: Anita Andersson, Anette Birgersson, Eva Fällgren, Sören Fällgren, Elisabeth Hallberg, Gudrun Höglund och Eva Pallin
Till alla Hjärtans dag bjöd vi på Prinsessbakelser dekorerade med små hjärtan.
Avdelningarna önskade små blomstergrupper, tre stycken till varje avdelning, som vårdekoration.
Inför Fettisdagen, ville man göra sina egna semlor tillsammans med de boende. Vi handlade
släta bullar, mandelmassa och grädde.
Mars, då önskas det inköp av planteringsjord av olika fröer, som personalen vill så tillsammans med de boende, både grönsaker och blommor.
April , inköp av penséer som dekoration på uteborden.
På Skärtorsdag bjöds det på gula tårtor med påsk dekorationer.
Maj, en önskan om bidrag från DGV att göra en ”guldkant” för de boende på den nya
utemiljön som nu är färdigställd av kommunen. De önskade, grillplats, äppelträd, perenner,
växter och en fontän. De gör en ansökan till styrelsen på 4.000: -och beviljas med 2.000: – för
utsmyckningen som personalen själv ordnar.
Under våren tecknade styrelsen för DGV ett avtal med Jarmo Nykyri att genomföra röst och
rörlighet med brukarna på äldreboenden i Härnösand vid 10 tillfällen på respektive boende.
Jarmo bokades vid 10 tillfällen, onsdagar kl 10.00 med start 6/4 och sista gången 8/6.
Den 2 juni underhöll Cris o Berg med musik utanför avdelning 4 och alla fem
avdelningarna bjöds på tårta. Cris o Berg fortsatte sin musikunderhållning i Foajén för de boende på Solbrännan, de bjöds även på kaffe och tårta.
Den 15 juli återvände Cris för underhållning utanför avdelning 1 och sen i Foajén för
Solbrännan. De fem avdelningarna vill fortsättningsvis inte samköra underhållning och aktiviteter med Solbrännan i Samlingssalen, det blir för många personer där samtidigt. De vill fortsätta med aktiviteter som under pandemin på varje avdelning.
Avdelningarna kommer att spela Bingo varje onsdag, med start 16/11. Önskar sponsring av
tre priser vid varje Bingospel. Vi köper in olika priser, som räcker fram till början på februari
Avdelningarna kommer även att ha gemensamt fika varje söndag och önskar sponsring av fikabröd. Vi levererar bröd en gång i månaden med början den 27/11.
15 september bjöds Solbrännans hyresgäster in till Pubafton med mat från Freddes,
fläskkarré, potatissallad, grönsallad, vin, vatten och chokladbollar till kaffet. Underhållning av Kerstin Gjersvold med partner Tomas som spelar gitarr.
November visar Örjan Leek bilder och berättar om ” Butiker förr i Härnösand” som många av deltagarna kände igen och många spontana kommentarer, mycket uppskattat. Vi bjuder på kaffe med ” Dopp” Även avdelningarna bjuds på fikabröd.
13 december kom Lucia på besök. Det är elever från fem klasser från Brännaskolan som medverkar, totalt 30 barn som underhåller med luciasång och julvisor. Vi bjuder på kaffe
med saffransbröd och barnen får clementiner och pepparkakor. De fem klasserna får 200: -var till sina respektive klasskassor.
De fem boendeavdelningarna bjuds även de på kaffebröd inne på respektive avdelning.
Stigsjö/Viksjö
Ansvariga: Birgitta Åberg, Marie Agerbrink, Birgit Selin och Margareta Wänglund som extra resurs.
Den 12 maj träffades PRO för att umgås i Stigsjö församlingshem. Där bjöd DGV på kycklíngsallad och en kaka. Underhållningen denna dag var bingospel och många fina vinster.
Den 19 maj bjöds Samtalsgruppen i i Viksjö på goda mackor som vi åt ute i det vackra vädret. Emma Ekebjörk underhöll med vacker sång och musik.
Den 25 maj var det dags för en träff i Viksjö. Underhållning med mannekäng-uppvisning. Vi åt sallad och en kaka till kaffet.
Den 8 juni bar det iväg till Västanåfallet där de daglediga i Stigsjö bjöds på sallad och en god kaka
En fin dag då vi njöt av den vackra naturen i Västanå.
Det närmar sig jul och advent. Den 30 november var det träff i Viksjö Folkets hus med en trubadur från Örnsköldsvik, Patrik Forslund, med rötterna i Viksjö. Vi var ca 45 personer som ville lyssna på bygdens son. Det bjöds på Göingesoppa med bröd.
Den 1 december träffades samtalsgruppen i Viksjö som bjöds på goda smörgåsar, även denna gång var det Emma Ekebjörk som underhöll med sång och musik.
Den 7 december träffades De daglediga i Stigsjö församlingshem för en trevlig stund i adventstid. De bjöds på jultallrik och saffranskaka. Tillsammans med Emma Ekebjörk blev det allsång med julens sånger.
Den 8 december bjöds PRO på jultallrik och saffranskaka. Stigsjö Spelglädje underhöll med glada julsånger
Utöver dessa sammankomster delade vi ut julpåsar till de boende på servicehuset. I påsarna fanns lite julgodis, en liten blomma och julpynt. Det är uppskattade små gåvor och en stunds samtal.
Solbacken
Ansvariga: Ninna Lundberg, Carin Lockner-Holmberg och Maud Strömberg.
På alla hjärtansdag den 14 februari serverades det prinsesstårta, onsdag 23 mars var det dags för fika. Den 14 april var det dags för prinsesstårtor igen.
Den 26 maj var det dags för nya prinsesstårtor. Till nationaldagen bakade jag rulltårtor och
inhandlade färska hallon och vispgrädde samt bordsflaggor mm. Blomplant inhandlades den 14/6 så att de boende och personal skulle få fina blommor med fina färger att njuta av på innergården. Midsommar firades med jordgubbstårta samt lite godis och midsommarstänger för bord. Surströmming var det extra svårt att få tag i detta år, men jag lyckades köpa färdigrensade av Viksjö PRO, då det blev över efter deras surströmmings-skiva.
Det blev surströmmingsfest på Solbacken den 27/8.
Kanelbullens dag firades den 4 oktober och då levererade jag hembakt fikabröd.
Den 25 oktober var det dags för smörgåstårta med dryck.
Den 11 november träffade Carin och jag den nye chefen på boendet Johnny Unander. Han gav oss rejält med tid. Carin berättade om DGV och vi kunde ställa frågor till honom om hans sätt att se på DGV´s verksamhet. Han berättade om sina planer och även hur det funkar i dagsläget. Mycket bra besök!
Till 1:a advent inköptes en ljusslinga för att sätta upp på den mörka innergården. Det firades med glögg och pepparkakor med ädelost. Luciadagen var det ett fint luciatåg från Kapellsberg. 8 skönsjungande ungdomar tog de boende med storm! Otroligt vacker stämsång.
Det blev även luciafika. I julveckan bjöds de boende på Jultallrik.
Jarmo Nykyri var på Solbacken på våren genom en bokning genom ett studieförbund. På hösten bokade jag honom ca 10 gånger, det blev tyvärr inställt vid två tillfällen pga Covid -19 på Solbacken. De första gångerna jag var till Solbacken så kom personal ner till entrén för att hämta de olika leveranserna pga Covid -19 och försiktighetsåtgärder pga att de boende och personal inte skulle smittas. Efter sommaren fick jag komma upp på avdelningen. Det var trevligt att träffa några av de boende samt även personal.
Alla aktiviteter ovan har De Gamlas Vänner bidragit till!
Slutord
Det känns väldigt positivt att få sammanställa 2022 års verksamhetsberättelse. Även om Covid-19 till viss del påverkat äldreboenden och även verksamheter för de som bor i egna boenden har ni som huvudmän ändå lyckats utomordentligt med ert uppdrag.
Vi har nu lärt oss att leva med snabba förändringar i form av full gas och tvärstopp, hela tiden i nära kommunikation med företrädare för kommunens äldreomsorg.
Som företrädare för De Gamlas vänner blir vi otroligt imponerad och glad av att få ta del av alla de aktiviteter som ni som engagerade huvudmän bidrar med för att de äldre i Härnösands kommun ska få lite ”guldkant” i vardagen. Ni bekräftar också i era rapporter hur uppskattat det är av de äldre/boende, anhöriga, personal och enhetschefer.
Kommunen har haft ett antal byten på chefsposterna under året vilket har försvårat planering och kontinuitet även för era insatser men trots det ser vi att ni hittar olika vägar för att göra det omöjliga möjligt.
I oktober hade vi en välbesökt huvudmannaträff på Sankt Petri Logen där många kreativa idéer föddes. Styrelsen hoppas att ni via de träffar vi ordnar ska dela med er och inspirera varandra.
Vi vill tillsammans med styrelsen rikta ett varmt tack till er alla för 2022.
Ulla Öhman-Nilsson Sven-Arne Staflund
Ordförande Sekreterare